От няколко поредни години производството на овче месо в ЕС намалява, информират Meat International и Farmer weekly. Тенденцията е трайна, а причината е свиването на отглежданите стада - особено във Великобритания и Франция.
Независимо от намаляващото производство на овче месо в страните членки на ЕС при вноса се очаква умерено повишение. Причината - да се задоволи вътрешното търсене, което спада с по-бавни темпове от производството.
Кои са водещите страни-производителки на овче месо в ЕС
0 На първо място са Великобритания и Ирландия. В Обединеното кралство отчитат 0,3% увеличение на производството на овче  до 326 000 т въпреки минималния 6% ръст на овце и агнета за клане.
0 В Ирландия има над 30 000 земеделски производители, отглеждащи овце. Ирландското производство на овче месо е спаднало с повече от 6%.  Изнесении са малко под 40 000 т овче месо за европейския пазар - предимно за Франция.
0 Испания е вторият по големина производител на овце след Великобритания. Там има 20% спад в овцевъдството - до 166 000 т. Основната причина за намалението са предимно високите разходи при изхранване на животните.
0 Във Франция (която е също сред големите производители) производството пада със 7% до 118 000 т.
Гърция е водеща в овцевъдстото през последните години, въпреки че Гърция е страна със значително по-ограничени природни ресурси. И въпреки финансовите проблеми в държавата  се полагат усилия за улесняване и подобряване на комуникациите между фермерите и държавната администрация. Това води до високо ниво на информираност както на животновъдите като производители, така също и на фермерите в преработвателната промишленост.

В търсенето на овче месо в световен мащаб  от няколко поредни години също има спад, като намалението за ЕС-пазара е някъде около 12%. Производството на овче месо в Евросъюза покрива около 75% от потреблението в рамките на Съюза. През последните осем години в ЕС производство на овче месо е намаляло с около 20%.

Кои са най-големите доставчици на овче ЕС

0 Нова Зеландия е най-големият вносител на овче месо в Евросъюза с дял от около 85%.

0 Австралия е вторият по големина доставчик с дял от около 7%.

0 Уругвай, Чили и Аржентина предлагат на европейския пазар все по-качествени агнета и търсенето на тяхната продукция е голямо.