Ваксините от втория транш от 175 хиляди дози ваксини срещу заболяването заразен нодуларен дерматит са поставени почти на 100%. Това стана ясно на провелата се в сградата на министерството на земеделието и храните среща между заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на Българска агенция по безопасност на храните и ветеринарномедицинските научни среди - Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет - Стара Загора, Факултета ветеринарна медицина към Лесотехническия университет София, Центъра за оценка на риска, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Доставката на третия транш от 100 хиляди ваксини ще бъде доставена по-рано, съобщиха от пресцентъра на земеделското ведомство. Очаква се това да стане следващата седмица, вместо в края на юни. Така ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в Южна България.

На срещата стана ясно, че мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта Заразен нодуларен дерматит трябва да бъдат детайлизирани на ниво Европейски съюз и Европейската комисия да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки. Ветеринарномедицинските научни среди подкрепят действията на МЗХ и БАБХ за справяне със заболяването и ще изготвят становище, с което аргументирано да подкрепят Държавата пред ЕК и мерките и ограниченията да бъдат детайлизирани.

Миналата седмица, по време на среща на министърът на земеделието и храните Десислава Танева в рамките на участието й на Съвета на министрите в Брюксел с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис, България поиска Европейската комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. Двамата се обединиха около необходимостта за провеждане на предложения от страна на България дебат в научната общност относно заболяването, като комисар Андриукайтис прие предложението наши представители на научните среди да вземат участие на инициирания дебат в ЕК.