След 25 години борсова търговия в България все още съществува необходимост от регламентиране на правилата, при които се търгуват борсовите стоки. Проблемите са поставени на вниманието на държавната власт и очакват адекватните решения, коментира председателят на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса/ССБ/, Васил Симов по време на пресконференция, посветена на юбилея. Не сме търговска фирма - борсата не е нито държавна, нито частна, абсолютно независими сме и предоставяме реални пазарни цени, допълни той:

"Нашата цел е да се осъвремени Законът за стоковите борси защото държавата трябва да създаде нови и модерни правила. Искаме да отговаряме на нивото на динамичната световна борсова търговия, а не да вървим назад."

Софийска стокова борса увеличава капацитета си на работа през изминалия четвърт век, като оборотът й нараства значително. С приемането на Закона за стоковите борси през 1996 г. се формира по-организирана форма на борсовата търговия у нас.

"Най-важната функция на ССБ е да информира цялата общественост - търговци, държавни институции, производители. Освен реалните пазарни показатели, ние съхраняваме база с данни, която никой друг в България не притежава - цените на всички търгувани стоки във всеки един момент за цялата ни 25-годишна история", отбеляза Антонина Белопитова, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ССБ.

По повод годишнината беше изнесена и любопитна пазарна информация за движението в цените на основните стоки за последните 25 години.

Срочният борсов пазар на ССБ е създаден в края на 1992 г. . На него вече е било възможно сключването на сделки тип „futures” и „oрtions” със 6 стандартизирани зърнени контракти – за хлебна и за фуражна пшеница, за фуражен и пивоварен ечемик, за царевица на зърно и за маслодаен слънчоглед. По-късно се е прибавил и седми контракт – за зрял боб.

А например цената на пшеницата през 1991 година е била 540 лв. тон /тогава 1 долар е бил около 1 лев и 33 стотинки.../. Сега житото се котира за 275 лв за тон. Появи се и леко сезонно повишение с около 5-10 лв на тон, съобщава Белопитова, като го обяснява с разходите за съхранение. Сегашната цена, в сравнение с миналата година, е по-ниска с около 2%, но това е световна тенденция. А очакванията за новата реколта, която ще започне да се събира в края на юни, са много добри.

Царевицата е била най-скъпа през април 2008 г, следва срив и в последните години тя е стабилизирана - сега цената е 270 лв/тон

Интересно е още, че първата сделка, с която е стартирала борсата, е била за шоколад от Германия, а втората за доматено пюре.

Експертите от ССБ коментират, че водещите световни пазари очакват исторически обем от пшеница. В момента последните прогнози от май месец са за 727 млн. тона. Преходен остатък се отбелязва миналата година от 243 млн. тона. Така че светът разполага тази година с рекордно количество пшеница.