Млечният сектор в Щатите не е пренебрегнат- напротив, фермерите получават сериозни субсидии. Например за една година, и то най-тежката - на финансовата криза, дотациите са в размер на $290 млн. Финансовата помощ е въз основа на перфектно разработена национална програма за подпомагане и обхваща всички ферми, отглеждащи до 300 млечни крави.

Дават се и еднократни компенсации на отделни млекопроизводители, ако годината е лоша - компрометиран фураж поради наводнения и/или суша, както и поради понесени загуби поради финансова криза (каквато бе 2009 г.)  и срив в цената на суровото мляко на международните пазари. Парите се отпускат, за да се смекчи финансовият колабс за фермерите.

ВАЖНО! Но сумата за подпомагане е различна за всеки отделен фермер и се изчисляваше на основата на количеството произведено и обема на реализираното мляко. На базата на получените цифри Департаментът по земеделие на САЩ изчислява годишния обем на производство, за който да бъде изплатена компенсацията.

От Департамента по земеделие на САЩ отчитат, че финансовата помощ в размер на $290 млн. през 2009 г. е обхванала производителите на почти половината произведено мляко в Щатите - 40 млн. тона (преизчислена в евро, финансовата помощ за млекопроизводството през 2009 г. в Щатите е в размер на 200 млн. евро). На базата на изчисленията е получена и сумата за подпомагане за 1 кг сурово мляко - 0,7 цента. При средногодишна производителност на кравите в САЩ от 9,300 кг мляко. Или дотацията е почти 70 долара за млечна крава. Тук е мястото да припомним, че държавната помощ бе само за млечни ферми, отглеждащи до 300 крави.

И отново пример: За най-тежката година - 2009 г., в Щатите са произведени 85 млн. тона сурово краве мляко. През същата година в ЕС са произведени 134 млн. тона мляко. И не на последно място: В Щатите няма свръхпроизводство на мляко и млечни продукти в такива размери, каквито има в Европа.

Какво става в в ЕС. "Млечният" фонд на Евросъюза, за чието създаване бе взето решение в Брюксел през декември 2009 г., предвижда предоставяне на дотации през 2010 г. в размер на 300 млн. евро.  За същата година от Департамента по земеделие на САЩ предвиждат подпомамане на фермерите млекопроизводители и по други

държавни програми, свързани със закупуването и експорта на сурово краве мляко.

Фермите в целия ЕС-28 са произвели приблизително 164,8 милиона тона мляко през 2014 г., от които 159,6 милиона тона (или 96,8%) са били краве мляко. Мляко от овце , кози и биволи представена 3,2% от общото производство. По-голямата част от млякото, произведено във фермите, е доставено в млекопреработвателните предприятия. Между 2013 г. и 2014 г. производството на краве мляко в ЕС-28 се увеличава с почти 5,8 милиона тона (3,8%), докато броят на млечните крави се увеличава с 0.4%. В ЕС-28 млечно стадо е от 23,6 милиона крави през 2014 г. и е среден добив от 6 777 кг на глава.

Средните добиви на мляко от крава варират значително между отделните региони на държавите-членки на ЕС през 2014 г.

Най-висок - между 8 400 кг и 9 600 кг на крава годишно, е в най-продуктивните региони на Италия, Дания, Финландия и Швеция. От друга страна, очевидно, добивът е сравнително нисък между 2 750 кг и 3 600 кг на глава от най-продуктивните региони на Румъния и България, където производството на мляко е обикновено е по-малко специализирано.

Малко над една пета (21,2%) кравето мляко, събрано от мандрите в ЕС-28 през 2014 г. идва от Германия, а малко повече от една шеста от общия брой (17.1%) е  от мандри във Франция.

Млечните продукти: 68,8 милиона тона сурово мляко са били използвани за производството на 5,5 милиона тона сирене в ЕС-28 през 2014 г., а 31.0 милиона тона сурово мляко (30.4) е преработено на мляко за пиене. От 23,1 милиона тона сурово мляко са отишли за производството 2,5 милиона тона мляко на прах и 43.9 милиона тона пълномаслено мляко се използват за производството на около 2,2 милиона тона масло, както и за обезмаслено мляко и мътеница.

Лидер в производството на мляко за пиене (близо една четвърт - 24,3%, от 30,4 милиона тона мляко за пиене, произведени в ЕС-28 през 2014 г. ), e Обединеното кралство, въпреки чe Англия произвежда едва 1/10 от млякото,  в ЕС-28 за 2014. Но и при други млечни продукти има подобна "специализация", например:Германия, Италия и Холандия отчитат почти три четвърти (70.3%) от 5,5 милиона тона от европейското сирене, произведено в рамките на ЕС-28 през 2014 г.

Проблемът със свръхпроизодството

През октомври 2015 г. Европейски млекопроизводители от повече от десет страни призовават за доброволно съкращаване на производството. Това стана ясно на събрание на Европейския млечен борд (EMB). Свръхпроизводството не може да се преодолее дори и от търсенето в световен мащаб. Справянето с проблема за свръхпроизводство в цяла Европа е свиването на сектора. Това може да стане, например, с помощта на доброволни съкращения на производството, както е посочено в Програмата Пазарна Отговорност на ЕМВ (MRP). За момента това е единствената реалистична концепция за пазара на мляко.

Какви са производствени разходи например в Италия

- средно 42.61 цента / килограм мляко за 2014 г. Когато субсидии от ЕС се приспадат остава сумата от 38.92 цента. Въпреки че цената на 1 л  мляко е рекордна - 39,64 цента, и я държи за почти цялата 2014 г., в в края на 2014 и началото на 2015, когато падат квотите, тя пада на 34.49 цента. А това означава, че италианските ферми, точно като много други в останалите страни-членки на ЕС, не покриват разходите .

И така идват всички негативни последици, произтичащи от продължаване на производството.