Доскоро непознати за българските кучкари бяха сърдечните паразити - дирофилария. Но те вече мигрираха и до нас и представляват огромен проблем.

Техните ларви се пренасят с ухапвания на пили заразена кръв комари, развиват се в кръвта и се заселват в сърцето, причинявайки запушване - с краен резултат смърт. При паразитите в сърцето - дирофиларията, диагнозата се поставя след бърз тест и/или ехографско изследване за определяне на степента на заразяване. Дирофилариозата има и по-рядка, кожна форма.

Колко често се обезпаразитява вътрешно

Принципно се смята, че веднъж изчистено напълно от вътрешни паразити, кучето може да бъде обезпаразитявано профилактично на всеки 3 месеца. Цикълът на съзряване на някои видове червеи обаче е по-кратък от този срок.

Вярно е, че препаратите не са твърде щадящи, много от тях метаболират в черния дроб.

Въпреки това, ако пресметнете риска, сами ще видите, че по-разумно е да обезпаразитявате кучетата си вътрешно всеки месец

Средата около нас е толкова силно опаразитена, че рискът от зараза е постоянен.

Нещо повече, за да опазите своето куче от заразяване с дирофилария - третирането не бива да бъде по-рядко от 30-дни в топлите месеци

Най-често използваните хапчета за вътрешно обезпаразитяване на кучета (срещу глисти и тении) са: Cestal, Canidon, Biheldon, Prazymek, Drontal + и други.

Купувайте обезпаразитяващите си хапчета само от ветеринарни аптеки и клиники, за да сте спокойни, че са съхранявани правилно и в срок. Препоръчително е да ги редувате.

И още: По-високата цена не е гаранция за по-високо качество.

Профилактика срещу дирофилариоза

След като проведете необходимите тестове при ветеринар и потвърдите, че кучето ви не е вече заразено с дирофилариоза, е необходимо да го третирате профилактично, за да го предпазите. Препаратът трябва да съдържа Ivermectine, дозира се 6 мг/кг.

Трябва да се прилага от май до септември (включително)!

Може да бъде поставен подкожно (тогава има и известен репелентен ефект срещу външни паразити) или даван директно орално (тогава замества хапчетата за вътрешно обезпаразитяване).