Първата среща на високо равнище в Европа по птицевъдство (Poultry Summit Europe), проведена на 17-18 май в холандския град Утрехт, събра 200 специалисти от Общността. На нея беше обсъдена биотехнологичната безопасност на птицевъдните ферми и фуражните заводи като един от ключовите пунктове в стратегията на птицепроизводителите за намаляване на обема използването на антибиотици в комбинираните фуражи.

Както отбелязаха организаторите на форума, днес е много популярно мотото "Свят без антибиотици", което предполага постепенен отказ на животновъдите от използване на антибиотици в комбинираните фуражи.

Представители на бизнеса отбелязват, че за последните 10 години птицевъдната индустрия отчита съществен напредък в увеличаване на производителността, подобряване на конверсията на фураж и постигане на добри резултати в хранителността на крайната продукция.

Едновременно с това въпреки осведомеността за проблема с резистентността на микроорганизмите доскоро нямаше никакви сериозни инициативи в сферата на ограничаване на използването на антибиотици.

Според птицевъди днес намаляването на равнището на антибиотици в комбинираните фуражи е възможно благодарение на използването на няколко основни инструмента, включително подобряването на чревната микрофлора на малките пилета, прилагането на пробиотици в производствените стадии, както и усъвършенстването на ветеринарната безопасност на птицефермите.