Проектът „За Балкана и хората“ спечели наградата НАТУРА 2000 на Европейската комисия за 2016 година в категорията Социално-икономически ползи. Наградите НАТУРА 2000 се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

„Противопоставянето на икономиката срещу околната среда е вече отживелица и тази категория и награденият проект съвсем точно илюстрират това с фокуса върху екосистемните услуги“, каза комисарят по околна среда Кармену Вела във встъпителното си слово на официалната церемония по връчването на наградите на 23 май в Брюксел.

„Районът на Балкана е с изключително красива природа, но в същото време там има големи икономически предизвикателства и обезлюдяване на селските райони. „За Балкана и хората“ илюстрира как може да се печелят пари и едновременно с това да се опазва природата“, заяви Джеръми Уейтс, генерален секретар на Европейското бюро за околна среда и член на журито. „Имаше много силна конкуренция в тази категория, но високо оценихме и факта, че се работи за промяна на политиките и се търси възможност за прилагане на модела и в други райони на страната“.

Пет български (Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците) и четири швейцарски неправителствени организации ((Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE), както и Министерството на земеделието и храните (чрез Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството) работят по проекта от 2012 година в девет зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Проектът демонстрира работещ модел за опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони, приложим и на национално ниво: преработка във фермата и директни продажби, както и плащания за екосистемни услуги, подкрепа за бизнеси, щадящи природата и др. Резултатите показват на практика, че опазването на природата е печелившо: за самата природа, но и за местните хора, и за бизнеса.

„Най-ключовото в проекта е работата заедно, работата с местните хора, които използват природните ресурси в тези НАТУРА зони и моделите, които приложихме заедно – плащане за екосистемни услуги, подкрепа за фермери и щадящи биоразнообразието бизнеси, директното опазване на хабитати като пасища и ливади и др.“, посочи Веселина Кавръкова – директор на WWF България при получаването на високото отличие.