Ася Василева

Едва ли знаете кой е най-големият завод за производство на трактори в света. Ще ви помогна. Това е заводът на индийската компания Sonalika Group. В него се трудят 8000 работника и всяка година се произвеждат 90 000 нови трактора. А също комбайни и двигатели за земеделски машини. Дори "големият" General Motors купува от тук двигатели. И въобще - над 90 държави в света са клиенти на Sonalika.

Благодарение на Агро Скай, сред тях вече са и българските фермери. Тракторите на индийската компания са с голям потенциал за разнообразни работи, мощност и лесно управление. Освен това не изискват голяма инвестиция. Това са трактори в гамата на мощност от от 20 до 110 к.с. и са предназначени за малки и средни стопанства. Управлението е изключително лесно, тъй като няма електроника. Машините се управляват механично, което не изисква големи умения от техните оператори.

Това са трактори, добри за всички български земеделци, и изключително подходящи за овощарството. Техният представител за България фирма АгроСкай съвсем разумно направи първата им демонстрация в черешова градина в кюстендилското село Дворище. При това показа цялата гама от 26 до 110 к.с.

Те бяха представени от Георги Ташков, изпълнителен директор на Агро Скай, който запозна многобройните фермери, дошли на демонстрацията с качествата на индийските машини:

"Показваме три модела - трактор за полски обработки с мощност между 90 и 100 к.с., машини за комунални услуги, подходящи за общините и други подобни приложения, с мощност от 26 до 50 к.с. Освен това Solis има като разработен сегмент и лозаро-овощарските приложения. Това са тракторите Solis 60 N, Solis 75 N и Solis 90 N. Това са машини, които могат да се предложат с кабина или без, те са специализирани като ширина и оборудване за обработка на овощарски и лозови масиви".

И още Георги Ташков компетентно разясни защо тракторите Solis са особено подходящи за българските условия:

"На първо място, това е фактът, че те са изградени от компоненти, добре познати на европейския фермер - двигателят е патент на Rover, кабината е европейска, предната и задната ос, както и трансмисията са Каrraro. Което означава, че по отношение на обслужване и сервизиране фермерите няма да имат никакъв проблем. Важна подробност е, че фирма Solis изгради централен склад за резервни части в Чехия. При спешна нужда от резерни части тяхната доставка вече може да става в рамките на 20 часа, както се прави в цяла Европа. Поръчваме днес частта и тя утре е налична в България".

Тези индийски машини имат много атрактивно съотношение цена-качество. Георги Ташков даде пример: "Цената на трактор Solis - 90 к.с., оборудван с всичко необходимо за нормална работа струва 50 хиляди лева. Което е много добра цена за този клас трактори. Освен това машини са с три годишна гаранция, което също е от съществено значение."

Трите модела трактори Solis демонстрираха своите възможности с агрегатиран към тях прикачен инвентар, особено подходящ за работа в лозови масиви и овощни градини.

По време на демонстрацията фермерите видяха трактор Solis с мощност 90 к.с., агрегатиран с шредер Ferri 180, който може да се ползва и като мулчер за косене. Този шредер може да нарязва и клони с дебелина до 6 см, в което фермерите лично се убедиха. Тракторът Solis с мощност 50 к.с. с кабина и климатик показа работа със специализирано торовнасящо устройство ОМА, тъй като торовнасянето в овощните градини също е специфично. Третият модел на демонстрацията е типичната овощарска машина - Solis 75 N. Към него бе агрегатирана овощарска дискова брана Перла, с работна ширина 2,4 м, която се използва за култивация на редовете на черешите.

Какво споделиха присъстващите фермери:

l Любиша Стаменков, земеделски производители от село Дворище - стопанисва овощни градини със сливи и череши, както и зеленчукова градина с домати, пипер, зеле... До момента ползва стара руска техника.

"Има голяма разлика между нея и тези съвременни машини, както видяхме по време на демонстрацията. Говорим за повече конски сили, по-прецизна работа, по-маневрени са, по-лесно се обработва с тях. Не са натоварени с електроника и лесно се поддържат. Това са здрави и лесни за работа трактори. От прикачната техника най-много ми хареса мулчера, защото с него ще мога да си върша много работа в стопанството".

l Руска Кръстева, кмет на с. Дворище, също се занимава с овощарство, отглеждайки череши на 6 дка.

"Машините, които видяхме тук, са идеални за нашите нужди като производители. Една такава машина, с този прикачен инвентар, може да те обслужва напълно".

След техническата демонстрация всеки желаещ можеше да тества лично комбинациите от машини. Желаещите бяха практически всички присъстващи. Известно е, че в такива моменти никой не е дошъл с пари в джоба и готов веднага да сключи сделка. Фермерът е човек, който всичко обмисля и премисля десетки пъти. Моето впечатление е, че колебанията им този път бяха изключително малко. Дребният стопанин в България е беден и не може да си позволи скъпа техника. А известно е, че големите западни фирми, като че ли забравиха как се произвежда евтино. А една и съща част може да бъде произведена и да върши една и съща работа, макар и с различна цена. Така че смятам, че фирма Агро Скай намери пътя не само към джоба, но и към сърцето на присъстващите на демонстрацията фермери, успя да ги убеди, че мисли за фермерите преди всичко като за свои партньори и няма съмнение, че този почтен и честен подход вече се превръща в делово сътрудничество.