С. Бяло поле - София

При зърнопроизводителите от фирма Авгандира жътвата чука на вратата. Видяхме на техните полета великолепни посеви. Обяснението е едно- само точни и навременни агротехнически мероприятия могат да дадат такъв резултат, реализирани с високопроизводителна модерна техника. В стопанския двор на фамилната агрофирма на Златеви от с.Бяло поле, община Опан, Старозагорско могат да се видят именно такива машини от световни брандове като Claas, Amazone и др. С първокласната самоходна пръскачка Pantera Златин и Георги Златеви вече са изпръскали по два пъти рапицата, ечемика и пшеницата. През последните десетина дни обработиха с препарати за РЗ слънчогледите си и започнаха царевицата. Като, разбира се, предвиждат и по още едно пръскане на пролетниците- с листен тор.

Всичко това екипът на Авгандира прави с твърдото убеждение подплатено с богат двайсетгодишен опит, че иначе не може и да бъде. В селското стопанство пропуските се заплащат твърде скъпо. Всеки, малко или много, е патил от това. ЗЛАТИН ЗЛАТЕВ, управител на фирмата, споделя:

- В модерното земеделие компромиси не могат да се правят. Всичко трябва да е според изискванията на агронауката т.е. като по учебник. Например, недопустимо е да се прескача пръскането. То вече е фактор, който добива все по-голямо значение. Стремим се да спазваме стриктно всичко: и агротехническите срокове, и количеството на РЗ препарати, и параметрите на обработките, и качеството на всяко нещо, което правим на полето. Постигаме каквото сме планирали, защото работим с уникални машини, като например, прибиращата техника на Claas, която сега усилено подготвяме за идващата с бързи стъпки бяла жътва и жътвата на рапицата.

- Това, което казваш означава ли, че сте напреднали в тази подготовка, особено като се има предвид, че прогнозираш, че сроковете за жътвата ще се изместят с десетина дни напред?

- Разбира се, е категоричен Златин.

Заедно със сина си Георги, поел вече грижата за машинния парк на фамилната компания, двамата са се захванали здраво с ремонта на трите зърнокомбайна марка Lexion на Claas, единият от които е флагманът, модел 780 Terra trac.

- Миналата година, продължава той, с трите Лексион-а ожънахме за 5 дни 5 600 дка пшеница при много добра, богата реколта. Но такава жътва иска не само силни и продуктивни прибиращи машини, но и гъвкав транспорт, и много добра организация. Обикновено ние започваме подготовката на техниката месец и половина преди началото на жътвата. Всички машини за кампанията подлагаме на щателна проверка и пълна профилактика. Всяка една преглеждаме много внимателно. При нас има правило- всеки един оператор кара само своята машина, за която отговаря изцяло. Нямаме замени и местене на хора от една на друга машина.

Така всеки оператор, всеки комбайнер знае какви проблеми е имало предходната кампания и всичко се проверява щателно. Компромиси не се правят. Всичко, изхабено или излязло от строя, което трябва да се смени, се сменя и се слага ново.

Така е преди всяка жътва. Заместваме амортизираните и повредени детайли и възли само с оригинални резервни части, които получаваме от Рапид КБ, официалния вносител и представител на Claas и Amazone у нас. Ние работим с фирмата вече повече от 7 г.

Ако единия ден поръчаме нещо, някакава машинна част, каквато ни липсва, най-много на втория ден поръчката е доставена и е на наше разположение.

-Сега, през тези дни, какво конкретно правите по машините?

- Сега ремонтираме усилено комбайните и в рамките на десетина дни ще бъдем готови. При едната от машините имаше някои поправки, но тя е готова и вече я събираме. При другите нямаше серизони повреди и изхабени части. Ремонтите не са тежки, момчетата са перфектни и извършват ремонтните работи ударно без грешка, само качествено. Знаят какво зависи от тях и от работата им. Така нямам съмнение, че за жътвата, когато и да започне, ще бъдем съвсем готови. Използвам случая да поканя журналисти от вашия вестник да участват в първото зажънване тази година при нас.

Нека да кажа, че агротехниката ни е перфектна, но без екипа ми, такъв, какъвто сме го създали, нещата щяха да са различни. При мен работят 12 души техници и оператори на машини. Както и цялата ни фамилия. За всекиго има работа. Екипът ни е много силен. Работим здраво. Всички знаят, че в земеделието рискът е много голям, всичко е на открито и не може да се чака, не могат да се правят пропуски.

Ние не сме чиновници и никой от нас никога не е казвал: сега е 5 часа, денят е приключил и аз си тръгвам. В земеделието така не става. Откакто 20 години работим с тия момчета успяхме да ги мотивираме и няма случай някой да напусне. И синът ми Георги израстна с тях, научи се на много неща от тях. А сега ръководи цялата подготовка за жътвата. Той, и само той, е комбайнерът на Lexion 780 Terra trac. Другите два комбайна ги карат двама мъже, които са от 30 години комбайнери, завършили са училището в Мъглиж за комбайнери. И за отбелязване е, че са карали досега само комбайни на Claas. А това е гаранция, че познават машините си като никой друг и няма да допуснат забавяния по време на жътва, които могат да бъдат фатални. Още веднаж ще кажа: да, готови сме да пуснем комбайните когато трябва и за рекордно време да приберем всичкото зърно, родено от земята, с което тя ще възнагради нашите усилия и ние ще получим отлична реколта.

Един щрих за Авгандира

Фирмата от с. Бяло поле, община Опан е създадена преди 20 г. Екипът й обработва 15 600 дка земя в землища на 7-8 села от общината. Основната й база и обработваема земя са край Бяло поле. Има модерен и добре обзаведен стопански двор с три комбайна на CLAAS, сред които и флагманът LEXION 780 Terra trac. Има и осем трактора, два от които също на CLAAS, фадроми, балировачки, всякакъв инвентар и самоходната пръскачка Pantera на АMAZONE, твърде полезна при сложните метеоусловия в последните години.

На обработваемата земя фермерите от Авгандира сеят над 2 000 дка ечемик, 4 500 дка пшеница, 3 300 дка рапица, царевица 700 дка и останалото е слънчоглед. Експертите от фирмата съобщиха, че, сега състоянието на посевите е отлично, развиват се много добре и се очаква жътвата на различните култури да се изтегли напред...