Засегнатите от градушките овошки пръскайте с медсъдържащи фунгициди

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Интензивните валежи и градушки през второто десетдневие на май нанесоха сериозни, а на места - непоправими, щети по земеделските култури. В част от източните и южни райони (Варна, Карнобат, Айтос, Симеоновград) падналите градушки причиниха значителни повреди по овощните култури, слънчогледа, царевицата, картофите, по разсадените на полето зеленчукови култури. Не бяха пощадени пшеницата и ечемика, при които бе констатирано полягане на посевите и пречупване на класовете.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури около и под нормата за третото десетдневие на май. През периода при зимните житни култури ще наблюдаваме наливане на зърното. При ечемика и пшеницата в Дунавската равнина и в Южна България ще се наблюдава млечна зрелост. До края на май на места в южните райони ечемика ще встъпи в начало на восъчна зрелост. При слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване. В края на периода при засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед в югоизточните райони на страната ще се наблюдава начало на образуване на съцветие.

През следващия период отново се прогнозират валежи, които допълнително ще забавят провеждането на сезонните агротехнически мероприятия, ще доведат до влошаване качеството на реколтата от по-ранните сортове череши (напукване на плодовете) и ягоди. Високата атмосферна влажност ще поддържа благоприятни условията за развитието на редица гъбни болести: сиво гниене по ягодите, ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка при овошките, жълта и кафява ръжда при пшеницата.

Възможност за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в началото и към края на периода. При засегнатите от градушките овощни и зеленчукови култури, за по-бързо калциране на раните и ограничаване на заразите с патогени, се препоръчва третиране с медсъдържащи фунгициди.