От 1 януари 2018 г. кастрацията на мъжките прасета в ЕС ще бъде изцяло забранена. Сега тя се прави само с обезболяващи средства, напомнят от Съюза на германските свиневъди.

От 2012 г. браншовите организации на производителите на селскостопанска продукция и хранително-вкусовата промишленост в Европейския съюз се договориха с организациите за защита на животните за отмяна на кастрацията на мъжките прасета от 1 януари 2018 г.
Влизането на това нормативно изискване в действие е обусловено от необходимостта за защита на животните и особено на мъжките прасета, които подлежат на кастрация за предотвратяване на неприятната миризма на получаваното от тях месо.
Към момента на отмяната на кастрацията в ЕС трябва да бъдат разработени мерки за бързо проследяване в кланиците на характерната неприятна миризма. Текущата практика за недопускане месо с неприятна миризма да попадне в магазинната мрежа на страните членки на ЕС е използването в кланиците на т.нар. електронен нос, който проследява онези части на жвотинските трупове, които трябва да бъдат отделени заради неприятна миризма. В близко бъдеще с проблема с миризмата ще се борят с други методи.
Немските, холандските, френските, датските фермери и браншовите организации съвместно с Европейската група за защита на животните са единодушни в решението, че от началото на 2018 г. фермерите ще осъществяват съответното отглеждане на свинете при прилагане на определени начини на хранене и добро отношение към животните.

И още:

Ще бъдат въведени съответните прибори за оценка и измерване на миризмата на месото от мъжките прасета. Така ще се сведе до минимум агресивното и сексуалното поведение на мъжките прасета при отглеждането, транспортирането им и преди клането.

По време на промеждутъчния етап - от началото на 1 януари 2011 г., на територията на целия Европейски съюз кастрацията на мъжките прасета трябва да се прави само под наркоза или с прилагане на обезболяващи средства. Въвеждайки това нормативно изискване, страните членки на ЕС прилагат практиката на Холандия и Германия, където от 2011 г. прилагането на обезболяващи средства по време на кастрацията е задължителен критерий по стандарт за качество QS.

Прилагането на тази методика е в основата на стратегията за увеличаване на количеството мъжки прасета за угояване. Така един от най-големите месопроизводителни концерни в Германия - "Tiennies", още тогава - през 2011 г., е предавал за клане по 12 000-14 000 угоени мъжки прасета на седмица. А в Холандия още от 2011 г. 40 процента от мъжкото свинско стадо се състои от мъжки прасета на угояване.

Как се справят с неприятната миризма немските свиневъди

За да намалят образуването на органичното съединение скатол в мастните тъкани,
заради което месото има неприятна миризма, характерна за некастрираните животни,
немските свиневъди отдавна включват в изхранваните смески картофена скорбяла.