На 25-26 май 2016 г в Брюксел се провежда пленарно заседание на Европейския парламент. Вторият ден на заседанието - 26 май дневният ред ще стартира с разглеждане въпроса - Мерки за справяне с кризата в млекопроизводството и млекопреработката.

В продължение на три часа евродепутатите ще обсъждат състоянието на сектора. Сесията ще бъде открита с въпроси на Адам Сикиерски:

Пазарът на мляко в Европа преживява труден период на ниски цени и много ниски маржове на печалба. Обсерваторията за наблюдение на пазара на мляко наскоро предупреди, че настоящият спад и ниските цени в сектора на млякото не показват никакви признаци на подем. През последните няколко месеца цената на суровото мляко беше с 13% по-ниска от средната цена през предходните пет години, като цените на пълномасленото мляко на прах продължават да се понижават – те са с 5% по-ниски, и се отчита също така спад на средните цени на обезмасленото мляко на прах и маслото.

1. Ще коментира ли Съветът прилагането на съществуващите инструменти на ОСП и на пакета за млякото в полза на млекопроизводителите, както и тяхната ефективност в борбата с кризата?

2. След като Съветът представи неотдавна различните възможности за преодоляване на кризата в селското стопанство, ще може ли той да предостави подробности за стъпките, които трябва да се предприемат незабавно и в дългосрочен план, за да се облекчи натискът върху производителите на мляко и млечни продукти?

3. Прозрачността на цените и надеждните данни за пазара, също както и механизмите за управление на риска, са от основно значение за прогнозното планиране на дейността и за устойчивостта на производителите на мляко и млечни продукти. Предвид факта, че миналата година европарламентът призова да се отреди по-значима роля на Обсерваторията за наблюдение на пазара на мляко, какви стъпки планира да предприеме Комисията, за да укрепи ролята, функциите и ефективността на Обсерваторията?

Лара Коми ще изнесе доклад на тема "Стратегията за единния пазар със съответните предложения за резолюция".

Европейският млечен борд (ЕМБ) изпрати покана до НСГБ за участие в пресконференция на тема "Свръхпроизводството на пазара на мляко и млечни продукти". Пресконференцията е преди началото на парламентарното заседание на 25.05.2016 г.

Уважаеми Господа,

Силните сътресения на пазара на мляко и млечни продукти показва все по-ясно, че сегашната безгрижна политика на ЕС има дълготрайни негативни последици за хората и животните в селските райони. Разбира се, първите стъпки за намаляване на размера на излишъка от мляко са теоретично започнати с решенията на Съвета на ЕС въз основа на член 222 на ООП от март 2016 г. Но тяхната ефективност е силно ограничена, ако не задължително се прилага във всички страни от ЕС. Необходимо е срещу силното свръхпроизводството на пазара на мляко, да се противодейства наистина последователно. В заседанието на 26 май в Европейския парламент на политическите институции и представители на производителите и промишлеността, се надяваме да се справят с този проблем.

Преди заседанието на Европейския парламент за млечната криза, ние Ви каним в 17:00 на пресконференция с представители на Изпълнителния комитет на EMБ .

Министър на земеделието на Румъния-Ахим Иримеску

Цената на мляко в Румъния е над средното за Европа/за новоприсъединилите се страни/, но цената, получавана от производителите е много ниска, около 60 бани на литър, така че са необходими мерки за подпомагане на производителите, включително субсидия за количество, казва министърът на земеделието г-н Ахим Иримеску . Трябва да се намери решение, заедно с Европейската комисия, ние да можем да осигурим субсидии за събиране на мляко, в противен случай пътят към фалит е сигурен. Нещо повече, г-н Иримеску предупреждава, че трябва да се провери как е възможно пускането на пазара на мляко от Полша на румънския пазар на 19 цента на литър.

Ние ще разгледаме тези въпроси, но факт е, че тези цифри показват, че румънските производители, продавайки млякото си за 60 бани литъра, няма как да оцелеят. Така е много лесно да фалира една ферма, но много по-трудно да се рестартира след това производствената единица , казва румънският агроминистър.

Повечето производители в Румъния не могат да се конкурират на равни начала с ЕС поради липсата на транспортна инфраструктура, но също така и защото европейските производители са десетилетия на субсидиране, и то масивно. Затова и те са с много по-добре организирани стопанства и следователно много по-ефективни.

Според данни, публикувани миналата седмица от Националния статистически институт, количеството внесено сурово мляко се увеличава с 54.1% през първото тримесечие на 2016 в сравнение със същия период на миналата година, в размер на 38 120 тона, докато през март се увеличава с 62%, до 12 734 тона в сравнение със същия период през 2015 г.