Очаквахме много добра реколта на маслодайна роза, имаше много пъпки, но това време определено ги стресира – започнаха да се развиват и болести, цветовете не цъфтят. Има опасност от загниване на пъпките – изобщо да не цъфнат. Това ни притеснява, за поредна година, сериозно.

Това каза по БНР Веселина Ралчева - член на УС на асоцияция „Биопродукти“ и розопроизводител.

Цената на розовия цвят е висока – около 4.40 -4 ,50 лв., което е добре за производителите, но реколтата не е голяма.

"Такъв скъп продукт, който ще гони, отново, ценови равнища вероятно от 9-10 хиляди евро на килограм, ще накара вече хората и фирмите, които го влагат в съответните продукти, да търсят варианти да го изместят от рецептурите си.

Все още имаме надежди да има обрат във времето, да се оправят нещата, да може, макар и по-дълъг времеви период, да приберем достатъчно количество розов цвят.

Все още българското розово масло си е еталон за качество и марка, така че това е основното ни предимство. Иначе цените в последните години, в общи линии, бяха съизмерими в България и в Турция, но като количество също продължаваме да сме или на лидерска позиция, или сме близко двете страни една до друга", каза Ралчева.

Начинът по който са разписани правилата за еднодневните трудови договори ги прави „практически неприложими“ за големите розови градини. Те са ефикасни за производства с около 10-на работника, но писането на договора отнема поне 3-4 минути, а за някои градини е необходимо да бъдат наети 400-500 работника, обобщи тя.

Промени в уредбата може и да има, но те ще засегнат едва следващата кампания, допълна Ралчева