На последния Съвет на земеделските министри на ЕС в Брюксел бяха приети нови правила за опростяване и хармонизиране на еврозаконодателството. Новите правила потвърждават споразумението, постигнато с Европейския парламент през декември 2015 г.
Те определят условията за развъждане, търговията и вноса в Европейския съюз на разплодни животни и генетичен материал.

Докато преди правилата се отнасяха за определен вид животни, новият регламент ще осигури единни разпоредби за едър рогат добитък, свине, овце, кози и еднокопитни животни.

По отношение на развъжането правилата включват: признаването на развъдните организации и частните предприятия, одобрението на програмите им, вписване на животните в родословни книги и регистри, тестване за производителността и генетичната оценка, както и съдържанието на зоотехнически сертификати.

Новите правила имат за цел да се избегнат пречките пред търговията, произтичащи от прилагането на национално равнище на законодателството на ЕС и преодоляване на съществуващите проблеми, свързани с трансграничните дейности на одобрените породи.

Новите правила ще способстват за запазване на ценните генетични ресурси и опазването на биологичното разнообразие, както и поддържането на традиционни регионални продукти. Развъдните организации и техните програми ще трябва да отговарят на определени критерии за получаване на одобрение от националните органи.

Когато една развъдна пограма има вероятност да постави в риск определена порода животни, националните органи могат да откажат одобрението й. В този случай може да се приеме временна развъдна програма, която да гарантира запазването й.
Регламентът ще влезе в сила от средата на 2016 г., а ще започне да се прилага от втората половина на 2018 г.