Свинете, заразени с ендо- и ектопаразити, проявяват депресия, което се отразява отрицателно на тяхната продуктивност. Свинете майки губят апетит, стават неспокойни плашливи. Вследствие на това в лактационния период намалява производството на мляко, което води до лошо изхранване на прасилото, тъй като сукалчетата не растат или направо гладуват.

От ектопаразитите най-големи проблеми създават кърлежите Sarcoptes suis, които разнасят краста по свинете и въшките Hematopinus suis. Тези два паразита най-често поразяват свинете майки и от тях минават на прасетата и свинете за угояване.
Самките на крастните кърлежи отначало си правят ходове и ниши в кожата на свинете и там снасят яйца; самците на крастните кърлежи се заселват в кожата на животните. От яйцата, преминавайки през много стадии на развитие, се излюпва следващото поколение кърлежи.

Крастните кърлежи поразяват най-вече кожата. По нея се повяват зачервявания, пустули, а по-късно - лющене и стрепеи, а по повърхността избива лепкав ексудат.
Най-уязвима е кожата на главата, клепачите, вътрешната част на ухото, вътрешната страна на бедрата и крайниците.

Свинете майки изпитват силен сърбеж и затова се чешат постоянно и стават лесно плашливи. Това създава особени проблеми в родилния бокс: неспокойните свине-майки постоянно стават, а когато лягат, смачкват прасенцата.