Кабинетът прие новата схема за държавна помощ за намален акциз на газьола. Новият вид подпомагане стана факт след одобрени промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Променя се механизмът за предоставяне, което ще става под формата на парични средства за възстановяване на част от стойността на акциза, а не както досега - под формата на ваучери за гориво.

Земеделските стопани ще подават заявление за кандидатстване еднократно и ще получават помощта наведнъж.

Моделът е вече европейски, казват от МЗХ и разчитат прилагането му да облекчи процеса на кандидатстване и да снижи административната тежест, както и разходите за бизнеса.

В закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители се казва, че право на отстъпка от стойността на акциза върху газьола използван в първичното селскостопанско производство имат земеделските стопани, регистрирани по чл. 7.

Иска се да нямат изискуеми публични задължения или да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност, както и в ликвидация.

Предприятията не трябва да бъдат и в затруднение, и се иска да имат валидно подадено заявление за кандидатстване по схемите за директни плащания за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Животновъдите, които най-често питат е редно да знаят, че тези, които отглеждат различни видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за директни плащания за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект или пчелин по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Помощта ще се предоставя за използван газьол по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове за механизирани дейности.

Кандидатите за подпомагане ще подават заявление по образец, утвърден със заповед на министъра на земеделието и храните в общинските служби по земеделие към областните дирекции "Земеделие" по регистрация на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица. Срокът ще бъде определен със заповед на министъра на земеделието и храните.

Към заявлението за подпомагане е задължително да се прилагат копия и опис на фактурите за закупено гориво

Максимално допустимото количество газьол, за което се възстановява част от стойността на акциза ще се изчислява съобразно методика за определяне на индивидуалните годишни квоти. Методиката е нова.

Индивидуалната годишна квота ще се определя на база максимално допустимото количество газьол и количеството по предоставените копия на фактури. Индивидуалната годишна квота е по-малката от двете стойности.

Фактурите за купения газьол ще трябва да се съхраняват от земеделските стопани в срок от 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на издаването им.

За тези, които се интересуват в подробности отстъпката от стойността на акциза за литър гориво се определя в левове по следната формула ОСА=ОНС/ИГКи която, ако решат, и сами могат да проверяват.

В нея ОСА е отстъпка от стойността на акциза, ОНС е общата номинална стойност, ИГКи са индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани за съответната година в литри.

Отстъпката не може да надвишава разликата между размера на акциза за литър газьол, определен по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, и минималната данъчна ставка за газьол за моторно гориво, определена в таблица на приложение на директивата, обясниха специалистите.

Агенция “Митници” ще възстановява частта от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Ще го прави след уведомление, предоставено от министъра на земеделието и храните.

Земеделски стопани, за които е установено, че са нарушили правилата за ползване на помощта, няма да имат право да подават искане за получаване на същата помощ за срок две години.

Подпомагане на земеделските стопани по реда на тази държавна помощ ще се прилага за календарните години от 2015 до 2020 г. включително.

КАКВА ЩЕ Е МЕТОДИКАТА ЗА ГОРИВО

Нов начин за изчисляване на разходите за гориво вече бе объждан от парламентарната комисия по земеделие при одобрението на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Според наш източник новата методика за изразходванотгориво за декар ще се повиши за повечето фермери, но без животновъдите.

Предвижда се разходната норма за горивата за посевите с пшеница да бъде 7,6 литра за декар, а за царевицата 8,14 литра на декар

Съгласно направените разчети и осъвременяването на данните има известни промени в досегашните разходни норми - съответно за култури със слята повърхност, каквито са пшеница, ечемик, ръж, и при редовите като царевица.

Значително повишение на разходната норма се предвижда за производителите на плодове и зеленчуци

Очаква се при зеленчуците нормата да се повиши от 7,5 л на 11 литра на декар, а за овощните култури - от 6,1 на 15 литра на декар.

Очаква се обаче тя да бъде снижена за животновъдите

Една от причините е в това, че при ваучерната система се е доказало, че не са представени от тях фактури за голяма част от полагащите се горива. Очаква се разходната им норма да се намали от 80 литра на 58 литра за една животинска единица.