В периода, когато опазването на овощните дървета от болести и неприятели е основна задача, много градинари се обаждат с молба да ги посъветваме с какво да пръскат дръвчетата.

Писали сме многократно, но повтаряме - няма универсални продукти за растителна защита. Затова и не може да дадем по-обща препоръка.

Рз-продуктите се регистрират за определен вредител при дадена култура. Затова дори за един и същи вредител може да няма регистрация при всички култури, които този вредител напада.

Основни пръскания:

При ябълка и круша трябва редовно да се третира срещу струпясване и брашнеста мана. Сред най-използваните продукти са скор - 2 мл и фоликур - 4 мл за 10 литра вода. Пръска се през 8-10 дни.

С тези фунгициди може да се третират и останалите дръвчета в овощната градина, тъй като продуктите действат за много болести.

За всички овощни видове сред най-важните неприятели са листните въшки и гъсениците на различни неприятели. Тук могат да се препоръчат инсектицидите моспилан - 2 г и вазтак - 3 мл на 10 литра вода. Третира се при откриване на вредителите по листата.