Черешовата муха, която е сред най-важните неприятели по черешата, за късмет на градинарите, предпочита основно по-късните сортове. Рядко се наблюдават повреди по ранните сортове, както и по вишните.

Вредата се причинява от ларвите които нападат зазряващи плодове. Те се хранят с месестата част. Нападнатите плодове отначало изглеждат като здрави, но по-късно омекват и загниват.

Червивите плодове са с ниско качество и негодни за консумация, а също и за кoнсервиране.

Черешовата муха развива едно поколение през годината. Зимува като какавида в почвата. Женските мухи започват да снасят яйцата си в зазряващите плодов, около седмица-две след имагинирането. Точно тогава трябва да се извършва и борбата срещу този неприятел.

В един плод може да се открият по 2-3 ларви, но се предполага, че са от различни мухи.

Пръска се преди снасяне на яйцата

За да е ефективна химическата борба, много е важно да се уцели точният момент на пръскане. За това е важно да се установи началото на летежа на мухата. За целта се използват жълти лепливи уловки. Сигналът за борба се подава от областните отделите за растителна защита към БАБХ.

Първото пръскане се прави 10-14 дни след началото на летежа, а второто - 10-14 след първото в зависимост от използвания инсектицид при първото пръскане.

При ранните череши почти не се налага третиране. При средноранните се провежда едно, а при късните - две или три пръскания.

Могат да се използват следните регистрирани инсектициди: децис 2,5ЕК - 0.03%, 7 дни карантинен срок; калипсо 480ЕК - 0.020%, 14 дни; нексид 015КС - 0,03%, 7 дни; фюри 10ЕК - 0,0125%, 21 дни и други.

Препоръчително е за първото пръскане да се избере инсектицид с по-дълъг карантинен срок, а за второто - с по-къс.

За борбата с черешовата муха се използват и жълти лепливи уловки. Те се поставят на възможно по-голяма височина, от външната страна на короната. Може да се поставят няколко в различни части на дървото.