Най-лесно се правят в 7-рамкови кошерчета през май и юни, споделя хоби-пчеларят от Банкя Ачо Рангелов
Направените отводки често могат да произведат по един магазин мед, ако са направени по-рано. Обикновено вземам две пити с пчели и пило, поставям ги в двата края на кошера и напръсквам с ракия или дезодорант. Странично от всяка пита, ако пчелите са малко, изтръсквам пчели от друга рамка, също напръскани . След 30 минути събирам двете пити и в свободния край поставям пита с пчели от трети кошер, който също е напръскан. Така пчелите не се бият.
Малко по-късно събирам трите пити в средата и допълвам с по една изградена и две пити за градеж. Вечерта затварям прелката и местя кошерчето на друго, постоянно място. Сипвам захарен сироп, затварям и завивам с найлонов чувал за 2-3 дни. От време на време открехвам найлона за чист въздух. Кошерчето отдолу има капак с мрежа с отвор 3 мм. След като махна найлона, затварям мрежата на дъното, за да не влизат мравки.

Важно! Предимствата на размножаването чрез образуване на отводки е, че се избират най-продуктивните и силни семейства. Освен това със създаването на отводки се предотвратява и роенето на пчелите и се възстановява броят на умрелите семейства.