Обитават местата с голяма почвена и въздушна влажност и с по-богата растителност, където почвата и въздушната се огрява слабо от слънцето. През деня остават скрити под буците пръст, под камъните, растителните остатъци, пукнатините на почвата. Хранят се през нощта.

В облачно и дъждовно време са активни през деня. В опасна численост се появяват в дъждовни и хладни сезони. Нанесените повреди са по-голями при тежки почви, които съдържат по-голямо количество органични вещества.

Голите охлюви са многоядни. Нападат почти всички културни растения. Голите охлюви зимуват като яйца снесени през есента, като ларви и възрастни.

Размножават се през пролетта и есента. Снасят яйцата си на купчинки в почвата, в загнилите растителни остатъци, по корените на растенията. Развиват едно или две пколения през годината. Живеят 1-2 г. При движението си отделят сребриста ивица от слуз, характерен белег за тяхната поява.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ:

Редовно унищожаване на плевелите и растителните остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата по които се задържа вода.

В парнците и оранжериите могат да се използват примамки от трици, напоени в бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват от прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

Химически средства

Площта може да се напраши с праховиден суперфосфат - 400 гр.; негасена вар - 300 гр.; амониев сулфат 200 гр. - за 10 кв.м. или дървена пепел. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се в сухо време. Трябва да бъдат напълно сухи и преди употребата да са смлени на прах. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата.

В цветната градина се използват гранулирани примамки. Такива са вениш, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 гр. за 10 кв. м. Може да се използва и мезурол шнекенкорн - 4 гр. за 10 кв.м с карантинен срок 15 дни. Действа като стомашна отрова, а скипер 4Г има контактно и стомашно действие - при 20 г за 10 кв. м с карантинен срок 28 дни.

Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ вечер след залез слънце или през нощта след дъжд, обилна роса или мъгла.