Въпрос:

Нашият редовен читател Любомир Костов от Дойренци, Ловешко ни зададе въпроса какво по принцип е правилно да се прави с лозите след паднала градушка. Какво е задължително като пръскане и резитба и за какво може да се изчака?

Отговор:

По принцип тезите може да са няколко, но основното е, че когато един градобитен дъжд е бил от по-слабите и виждате, че са запазени отделни зачатъци на гроздовете - т.е. ресите, както и част от листата, не се налага да се прави резитба на зелено през май.

Както сме обяснявали вече, а го направихме и в предишен брой за предупреждение, от летните пъпки на леторастите се развиват колтуци. А техните листа са в състояние да компенсират напълно унищожената листна маса.

Специалистите съветват, че не се препоръчва подобна бърза зелена резитба и при появата на по-късни градушки - през юли и август, но не и през юни.

Някои агрономи ни препоръчват, ако градушка е паднала по-рано - в края на май или началото на юни, растенията да се подхранят с бързодействуващи азотни торове.

Много са и защитниците на тезата след паднал град да се напръскат растенията с 1,5-2-процентов бордолезов разтвор, за да не гние после гроздето - старите лозари се придържат и днес към това правило. Това обаче е хубаво да стане и има смисъл, ако се проведе до 24 часа след градушката.

Кога да се направи една възстановителна резитба

На читателката даваме отговор, че такава резитба най-често се налага при юнски градушки. Въобще много по-сериозно внимание трябва да се обърне на лозите, които са пострадали от силни градушки през периода на юни - особено до към 20-25 юни.

Това има своето обяснение - тогава растежът на летораслите е още много силен и ако pecитe и листата са унищожени напълно, става задължително да се направи въпросната възстановителна резитба на зелено, за която ни питате.

Какви са правилата?

На лозите, които се отглеждат чашовидно или са формирани с кордони и чепове, е редно да се премахнат горните леторасти от чеповете - правилото е да се реже през стария чеп. Долните се оставят на чеп с две очи.

Ако лозите са рязани по смесената система, се премахват старите плодни пръчки или стрелки, а леторастите, покарали от чепове, се режат отново на чепове с по две очи.

Редно е с лозарско око да се прецени общият брой на чеповете, които ще се запазят - той трябва да може да осигури нормално гарниране на главините и кордоните с леторасти за тази година.

Успокоително е, че:

От летните пъпки и зимните очи на зелените чепове сега може да се развият нови леторасти, които до есента по всяка вероятност, ако няма изненади във времето, имат шанс да узреят добре.

В пъпките могат да се заложат нормален брой съцветия. По тях може да се роди и грозде. Ранните сортове в топла и продължителна есен ще успеят да узреят.

Много грижи за пострадалите

В сезона, в които лози и асми са пострадали от градушки, те трябва да се гледат още по-внимателно и агротехниката да е на два пъти по-високо ниво.

И през тази, и на следващата година битите растения се нуждаят от редовните агротехнически грижи, които иначе по някой път стопани си позволяват да прескачат.

Това са торене, обработка, филизене и редовна борба с болести и неприятели.

Ако не сте извършили никаква резитба на зелено за плодни пръчки, стрелки и чепове, може да подберете леторастите, които са най-малко наранени за тази цел.

Ако предприемате резитба, особено внимателни бъдете при работа с ножицата в младите лози.

Пръчките за създаване на стъбла и кордони изрежете на чепове - в случай че по тях има незараснали рани.

Впоследствие тези рани се разрастват, лозите изостават в развитието си, а може и да загинат.

Лози и асми, ударени от град много често развиват т.нар. бяло гниене.

Важно е да се опази новият прираст

Ако над лозовите насаждения или асмите е минал град, стопаните им трябва да знаят, че става първостепенно важно да опазят растенията, и по-точно техния нов прираст на първо място от заплахата на болестта мана.

Затова след поразяване от градушка, редовно трябва да започне да се води битката с болестта.

И тя да продължи чрез систематични пръскания до настъпването на месеците август - началото на септември.

Раните от градушки са основната входна врата за този вид заразяване след май.