Юнкер: Атина постигна целите на реформите

Одисеята на българските туристи в Гърция продължава заради стачката на морския транспорт, обявена до вторник. Решението бе взето, след като стана ясно, че в неделя ще се гласува проектозаконът за пенсионната реформа и вдигането на данъците.

На няколко гръцки острова са заклещени много наши туристи, най-тежко се оказа на Корфу, където има поне 10 BG автобуса, които не могат да напуснат острова. Oт МВнР предупредиха за нерегламентирани курсове на плавателни съдове, които е възможно да са ненадеждни и следва са се подходи с внимание за претоварване и спекула с цените. Голяма част от българските граждани щели да бъдат превозени до края на дена в неделя. Възможност за нашите е самолетният транспорт, където има такъв или фериботи на други държави. В Корфу българите могат да се качат на ферибот под албански флаг, който акостира на 30 км от гръцката граница в албански води. Закъсали сънародници има и на островите Закинтос и Лимнос.

Двете гръцки авиокомпании обявиха извънредни полети до вторник от островите към Атина и Солун.

Само фериботите Кавала-Тасос-Кавала се движат нормално и не са преустановявали работа, съобщи туроператорът “Милтиадис”.

От българското посолство призовават сънародниците ни да звънят на телефоните в двете дипломатически мисии в Атина и Солун, където има дежурни.

Стачката в Гърция, която започна в петък, е срещу пенсионната реформа и повишаването на данъците, които са част от сключеното миналия юли споразумение с кредиторите за още 86 млрд. евро заем. В момента тече преглед на изпълнените реформи. Гърция практически е постигнала целите на реформите, искани от кредиторите. В понеделник партньорите от еврозоната почват да обсъждат облекчаване на дълга на страната. Това заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.