3 варианта за краен срок на кампания 2016 е представило министерството на земеделието на МЗХ работната група по директните плащания, заяви пред "Български фермер" член на групата.

За първия - без удължаване на срока, ще има немалко гласове, защото и директната субсидия ще се получи от стопаните в сегашните предвидени срокове.

При втория - удължаване на срока до 31 май без санкция и до 27 юни с 1% санкция за всеки просрочен работен ден, ще се наложат промени в наредбата, която по-силно ще засегне животновъдите и ще има нови дати за задържане на животните по схемите за обвързана подкрепа.

При третия вариант - удължаване на срока до 15 юни без санкция и до 11 юли с 1% санкция за всеки просрочен работен ден, също ще се промени наредбата за директни плащания и за животновъдите ще трябв да се пише съвсем нов оперативен план, а и по-късно ще трябва да получат полагащата им се подкрепа.

Бенефициентите по схемата за преходна национална помощ за овце и кози няма да получат субсидии до средата на октомври 2016 г., тъй като периодът на задържане на животните няма да е изтекъл.

От министерството на земеделието напомниха, че ще бъде публикуван еврорегламент, който ще даде възможност на държавите в общността да удължат периода за подаване на заявления за кампания 2016 по тяхна преценка.

Български животновъдни съюзи и асоциации обсъждат, но не са много склонни да приемат предложението.