За първи път ще бъдат пуснати чартърни полети от Кувейт до летищата във Варна и Бургас. Така броят на туристите, които ще посетят през летните месеци България се очаква значително да надхвърли 3000 души, съобщи във Велико Търново посланикът на Кувейт у нас Якуб Ал Атиики. Той подчерта, че старата столица е включена в маршрута на туристите.

Привличането на инвеститори от Кувейт във Велико Търново и общината бе основната тема на среща между кмета Даниел Панов и дипломата. Ал Атиики прояви голям интерес към старопрестолния град, възможностите за предприемачество, публично-частно партньорство и развитието на балнеолечебен туризъм.

Даниел Панов представи пред посланика богатото културно-историческо наследство на Велико Търново, новите проекти с европейско финансиране и говори за съвременния икономически профил на общината. Като много важни фактори за привличането на инвестиции бяха оценени приближаването на магистрала "Хемус", строителството на новия аутобан Русе - Велико Търново и успешната концесия на летището в Горна Оряховица. Даниел Панов подчерта, че старопрестолният град става част от европейския коридор Хелзинки-Истанбул, има централно местоположение в България и се явява логистичен център на страната.

"Насърчаването на контактите между бизнес-средите в България и Кувейт ще позволи цялостните отношения между двете държави да се задълбочат", коментира Н. Пр. Якуб Ал Атиики. В тази връзка Даниел Панов и дипломатът изразиха общо желание за установяване на партньорство между Велико Търново и град в Кувейт, което да се развие в сферата на туризма, културата и разменните делегации от предприемачи. Посланик Ал Атиики остана впечатлен от многобройните фестивали, на които старата българска столица е домакин.