Това казаха  от Националната асоциация на зърнопроизводителите в отговор на "Български фермер". За разлика от останалите браншови организации, асоциацията обяснява, че още не е готова със становище за Министерството на земеделието и храните дали подкрепя кампания 2016 да се удължи до средата на юни. От асоциацията твърдят, че ще поискат мнението на своите над 20 регионални структури веднага след празниците.

Да припомним, че Асоциацията на земеделските производители в България категорично заяви, че подкрепя предложението на еврокомисаря Фил Хоган държавите, които желаят, да предложат нов краен срок за кампанията за директни плащания и той да бъде евентуално 15 юни 2016 г.

Министерството на земеделието заяви, че дава думата на браншовете за предложения до 9 май и после ще обедини исканията им.

По общи данни на агроведомството досега са очертали обработваемата си земя около 85 000 земеделски стопани на фона на подадени 115 000 заявления през 2015 г.

Но това сравнение не може да бъде показател, признават от министерството,  защото не се знае тази година колко земеделци общо ще очертават нивите си, като се има предвид новото изискване за правни основания.

Така или иначе, всички признават, че 15 май е много близък срок и едва ли стопаните, а и общинските служби ще смогнат да се справят.

Публична истина е, че по-едрите фермери вече се очертаха и на опашката останаха по-дребните, с по-проблемни и разпокъсани обработваеми площи и съответно с повече на брой заявления, казаха от няколко общински служби.

Така че удължаването на кампанията става почти сигурно...