Писмата от страната на лозарите - любители и професионалисти, пристигат накуп, както и обажданията им на редакционния ни горещ телефон се множат...

Носят един и същ привкус и за съжаление едно и също негативно настроение, предизвикано от изненадващо стресиращата с температурите и влагата си пролет.

След този студ, който настъпи преди дни, на човек да му се доплаче...

Картината на моите лозички ми прилича на февруарска, а не на месец май - растенията вярно рано бяха напреднали от топлото, но сега какво стана...

Кажете занапред как тепърва да мислим за оправията им и как да ги кройм наново - това ни казва по телефона нашият читател Христо Цветков от софийския кв. "Красно село", чийто лози край града вече е заварил с измръзнали филизи от ниските температури...

Такава слана не бяхме виждали от години, казва ни също от Софийско Георги Иванов, който е също редовен читател на вестник "Хоби фермер".

Той споделя, че леторастите са били достигнали на дължина около десетина - петнадесет сантиметра, и даже гроздчетата в ресите са се били добре откроили...И сега са попарени.

От Кресна ни се обади Румен Манолов - интересува се по-тясно от препаратите за пръскане в скоро време, които публикувахме.

Благоевградската ни читателка Снежана Ангелова казва, че винаги ни се е доверявала и не иска излишно да ни притеснява, но лозето, което отглежда е на доста години, а в района поне от 50 г. не били виждали такава картина...Пита дали едно пръскане с един меден препарат няма да облекчи малко положението на лозите и да ги укрепи.

И други десетки обаждания от различни части на страната издават тревогата на лозарите.

Ще се опитаме на тази страница да им дадем възможно най-бързо най-точните и оперативни отговори, за да се приготвят за работа, но не веднага и да не се стресират и да бързат. 

Не бързайте да режете измръзналите части

Не бързайте да се стресирате и бързо да планирате каквито и да е действия по измръзналите части на лозите и асмите.

Защото това няма да е въобще най-доброто, което можете да направите, съветват специалистите.

След продължителните ниски температури наистина на много места леторастите на растенията са прекомерно измръзнали.

А по-неблагоприятното е, че това се случи в повечето райони, където вече се бяха показали и ресите.

Притесненията може да са основателни но не бива веднага след осланяването да се втурва човек край лозите с ножицата.

По принцип след по-сериозно повреди от слани те винаги се възстановяват трудничко и им е необходимо почти една вегетация време.

След подобно бедствие за лозаря, той трябва да знае, че и на следващата година растенията ще продължават да растат затормозени и да се опитват да преодолеят постепенно стреса.

Не бива да се бърза с ножицата защото агрономските съвети и надежди показват друго от практиката...

В основата на клюмналите и тъжно изглеждащи сега леторасти са разположени спящи пъпки, за които много пъти сме обяснявали.

Те могат да покарат и от тях да излязат новите леторасти.

Чак след като те тръгнат, тогава може да се огледа лозата и да се преценят и изберат най-силните и подходящи по местоположение, които да се оставят и на които да се разчита за настоящата година.

Чак тогава и по-лесно ще се откроят ненужните от прираста разклонения и вече с лекота ще могат да се отстранят - от основата им.

Съвет за всички любители:

Докато времето е хладно, лозовите леторасти трудно ще покарат, затова трябва да имате търпение да изчакате. А и дори да се затопли след няколко дни, както сочат прогнозите, пак ще е нужно време да тръгнат.

Така че може би ще се наложи да се изчака поне до края на май...