Много хора вече търсят пъдпъдъчи яйца за консумация. И това си има своето обяснение: лекарите препоръчват на хора, страдащи от атеросклероза и сърдечни заболявания да заменят кокошките яйца с пъдпъдъчи.

Те имат и други предимства - полезни са при лечение на алергии, астма, анемия, имунна недостатъчност.

Съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция.

Пъдпъдъчите яйца тонизират при умора и главоболие

В Япония, която отдавна се слави с големия си брой привърженици на здравословното хранене, предпочитат да ядат пъдпъдъчите яйца с черупките.

Азиатските народи отдавна използват лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, които успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма. Така снабдяват организма с калций. В японските училища дават на децата на обяд задължително по 2 пъдпъдъчи яйца.

Какво съдържа пъдпъдъчето яйце:

158 ккал енергия;

74.6% вода;

13.1% протеин;

11.2% мазнини.

Минералнят състав включва:

0,59 мг калций;

220 мг фосфор;

3,8 мг желязо.

Витаминно съдържание:

300 единици витамин А;

0,12 мг витамин В1;

0,85 мг витамин В2;

0,10 мг никотинова киселина.