Традицията повелява на този ден да се коли агне, то трябва да бъде първото родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци - зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на този ден, за да има здраве и берекет през цялата година.

Агнешко на пещ

Продукти: 1 агне (10-12 кг месо),1 кг картофи, 800 г моркови, 4 глави лук, подправки - черен и червен пипер, джоджен, сол, 500 г масло

Приготвяне: Агнето се насича на средно големи порции, поръсва се с черен и червен пипер и се намазва с масло. В тава се нареждат нарязаните картофи, лук и моркови. Отгоре се нареждат парчетата месо. Добавя се 3 л вода, а по желание може и половин литър бяло вино. Завива се добре с фолио и се поставя в пещ с дърва. Пече се на по-ниска температура 10-12 часа и задължително се наблюдава. Не се обръща докато е във фурната. Когато агнешкото е готово, се украсява с моркови.