Листозавивачките са сериозен вредител във всяка овощна градина. Неприятелите ежегодно създават проблеми на овощарите, тъй като се появяват рано, при възстановяване на вегетацията на дръвчетата. Съществуват няколко вида листозавивачки, но два са най-важни за дръвчетата - глогова и кафяволистна.

Глогова листозавивачка

Напада всички овощни дръвчета. Гъсениците се излюпват през пролетта и започват да се хранят. Първоначално са по листните и плодни пъпки, като изгризват плодниците на цветовете в основата. По-късно нагризват и младите плодчета. Неприятелят оплита в паяжини повредените растителни части.

Кафяволистна листозавивачка

С излюпването си гъсениците се вгризват в набъбналите пъпки. След това оплитат в паяжина цветните пъпки, цветовете, цветните дръжки, вгризват се в плодниците и ги повреждат. Венчелистчетата на повредените цветове, изсъхват, покафеняват и остават върху тичинките като калпаче. По-късно гъсениците преминават върху листата, като ги завиват, а след това нагризват и завръзите.

Лесно ще познаете, че са в градината

Дори начинаещите градинари могат да разберат, че овошките са нападнати от листозавивачки по слепените млади листчета. В тях се намират малките гъсенички. По-късно оплетените листа се обвиват и с паяжина.

Трябва ви ефикасна растителна защита

Много важно е борбата срещу листозавивачките да започне още в ранна пролет, преди цъфтежа на дръвчетата.

Моментът на третиране срещу тези вредители е от решаващо значение, защото гъсениците им много бързо се скриват под долната страна на листата, оплитат се в паяжинки и химичната борба става трудна.

След цъфтежа също се налага третиране, като се съчетава с борбата срещу болестите по овошките.

Продуктите за растителна защита, които могат да се използват са:

дурсбан 4 ЕК - 0,2% - 20 мл/10 л вода

нуреле Д - 0,05% - 5 мл/10 л вода

афикар 100 ЕК - 0,03% - 3 мл/10 л вода

циклон 10 ЕК - 0,03% - 3 мл/10 л вода

децис 2,5 ЕК - 0,03% - 3 мл/10 л вода и други

Изброените продукти са с контактно и стомашно действие.