Ваня Велинска

Предварителните прогнози на метеоролозите, че тази година късните пролетни слани ще ни подминат, за съжаление, не се сбъднаха. Състоянието на овощните култури в цялата страна не е никак добро.

Топлите дни през зимата и началото на пролетта провокираха дърветата и те се развиха много по-рано от обичайното. Първите слани в началото на април засегнаха основно кайсиите в района на Русе и Силистра. Още тогава градинарите алармираха, че реколтата е сериозно застрашена. Според тях тази година плодовете ще са кът. Освен това в някои градини се отчете и зимно измръзване, тъй като температурите през януари паднаха под минус 20 градуса. След това по време на цъфтежа имаше валежи, които пък затрудниха опрашването.

За съжаление и други овощни видове в страната пострадаха, този път от късните пролетни слани и сняг, които паднаха през третата десетдневна на месеца. Сериозно засегнати са черешите в Кюстендил, които в този период бяха в разгара на цъфтежа си. Поражения в района има и при ранните картофи.

Съвсем се стопиха надеждите за плодова реколта в много от планинските и полупланинските райони, където цъфтежът на дръвчетата протича малко по-късно. За тотално измръзнали цветове и завръзи на череши, вишни, сливи, съобщават градинари от Подбалкана. Орехите, които в този момент са изкарвали първите листенца, също са съсипани на 100% (сн. долу). Подобни поражения има и при лозите. Дори при по-ранни сортове овошки, с вече добре оформени малки плодчета, се наблюдават измръзвания (сн. вдясно).

Със сигурност най-засегнати от късните слани са овощните дървета, лози и някои ранни зеленчуци. По полските култури както есенници, така и пролетници, засега няма установени поражения.

Естествено, резките климатични промени не може да не се отразят на състоянието на растенията, но на пазара се предлагат разнообразни продукти, най-вече листни торове, които помагат на растенията по-лесно да преодоляват такива стресови ситуации.

За съжаление опасността от късни студове все още не е преминала. Да не забравяме, че вече започнаха и градушките, които също може да нанесат сериозни поражения.

Да, трудно е да се бориш с природата, но е важно стопаните да очакват такива природни катаклизми и да се опитват да вземат мерки срещу тях. Добрите стари практики като палене на слама, новите решения като продукта стоп фрийз, различни покрития и мрежи срещу слани и градушки, са правилно решение за справяне с проблема.

Използването им в професионалните градини вече не са добро пожелание, а задължителна част от добрите практики при отглеждането на културите. Защото месеци работа и средства, могат да се унищожат само за няколко часа от една късна слана. А идват и градушките...