Протестна декларация са изпратили земеделски стопани от района на Петрич до министъра на земеделието и комисията по земеделие в парламента.

Поводът е кампанията за директни плащания 2016 г., за която фермерите твърдят, че са направили необходимото в пълнота и в срок да представят изискуемите документи в общинската служба по земеделие в Петрич. Но на практика се оказало, че технически е невъзможно да заявят посочените и обработвани имоти, защото им изложили обстоятелството, че не цялата информация за имотите им е въведена в електронната система поддържана от фонд "Земеделие".

По тази причина е невъзможно да заявим една част от имотите - но по наши изчисления тази част е около 60%, пишат жалващите се.

Според тях голям процент от имотите с правно основание, които за първа година се декларират, или не са вкарани в системата, или има друго разминаване в софтуера.

В протесната декларация се твърди, че отговорите, които непрекъснато получават от обслужващата ги администрация е, че всичко ще стане "в най-кратък срок..."