Открити са две огнища на заразени животни от заразен нодуларен дерматит. Информацията е потвърдена и от областния управител на Смолянска област Недялко Славов, съобщава dariknews.bg.
Пробите, взети от животните, са потвърдени.
Заразени са крави от смолянските села Кокарово и Горна Арда. Има по едно болно животно в стадо, но в момента се очаква заповедта за тяхното унищожаване. В едното стадо има 16, а в другото 28 животни, обясни Славов.
Според областния управител заразата е дошла от Гърция.
Най-големите притеснения на животновъдите в региона са, че заразата ще се разпространи бързо и ще унищожи поминъка на десетки семейства в региона. Фермерите смятат, че властите са се забавили сериозно с ваксинацията на животните и това е причината да плъзне заразата и в Смолянско.
Миналата седмица повишиха епизоотична готовност в Смолянско заради заразния нодуларен дерматит.
Ограничава се движението на животни в района, както и редица мерки за обезопасяване и предотвратяване на разпространението на заразата. Кметовете на общини, на кметства и кметските наместници в Смолянска обляст трябва да определят местата за загробване на принудително убитите животни, засегнати от заболяването.
Освен това се задължават и горските работници да следят поведението на дивите животни и при нужда веднага да уведомяват ветеринарните власти.