Министерството на земеделието ще вземе решение за удължаване на кампанията след съгласуване със земеделските производители

Еврокомисарят по земеделие Фил Хогън се е съобразил с искането на някои държави сред които и България за удължаване на срока за кандидатстване по директните плащания от 16 май на 15 юни. Миналата година сроковете бяха удължени за всички държави, но сега това ще се приложи индивидуално само тези членки на ЕС, които изостават с обработката на документите. Това съобщи сайтът на европейските агрожурналисти Ag-press, посочвайки, че официалният регламент ще бъде пуснат през следващите дни.

Всяка държава-членка, която ще отложи крайния срок за подаване на заявленията за подпомагане, трябва да гарантира, че се спазват правилата за добро финансово управление.

България беше една от държавите, която се присъедини към страните, инициатори на възможността за удължаване на кампанията с до един месец от 15 май до 15 юни 2016 г., припомниха от българското Министерство на земеделието и храните.  Страната ни постави писмено въпроса пред Европейската комисия относно удължаване на срока на настоящата кампания за подпомагане на стопаните.

Министерството ще вземе решение за удължаване на кампанията след съгласуване със земеделските производители, като ще бъдат спазени всички необходими процедури за промяната. Решението за удължаване на срока ще бъде взето след приемането на регламента, даващ тази опция на държавите, който в момента се съгласува в рамките на ЕС, обясниха от министерството