Германските животновъди все по-рядко използват антибиотици, за да ограничат влиянието на микробната резистентност и да направят своята продукция биологична, четем в отчета на Немския офис за защита на правата на потребителите и за безопасност на хранителните продукти (BVL).
От втората половина на 2015 г. e намаляло използването на антибиотици в свиневъдните ферми. Например в категорията на прасетата до 30 кг те са лекувани с антибиотици средно по 13,5 пъти, което представлява намаление от повече от 7 процедури в сравнение с първите 6 месеца на 2015 г. При свинете за угояване този показател е намалял от 6,5 до 4,6 пъти.
Аналогична е тенедцията и в германското птицевъдство. През наблюдавания 6-месечен период бройлерите са получавали антибиотици средно 22 пъти в сравнение с предишния 6-месечен период - 27 пъти.
При пуйките броят на даване на антибиотици е намален от 40 на 32 пъти.
Стратегията на Асоциацията на германските фермери (DBV) цели свеждане до минимум на антибиотиците в животновъдните ферми.