Всички малки и средни производители у нас ще могат да се възползват от мярката „Инвестиции в земеделските стопанства“. Тя е насочена главно към животновъдния сектор, като целта ѝ е подобряване на дейността на фермерите. Това каза ръководителят на Териториалния областен офис на Службата за съвети в земеделието Деян Дончев, цитирано от "Фокус".

Дончев обясни, че става въпрос за Мярка 4.1, която е стартира миналата година, но се очаква да има прием по нея и през това лято. „Мярката може да бъде използвана за покриване на различни инвестиционни разходи, използвани за подобряване и модернизиране на дейността във фермите. По нея се възстановява определен процент от извършената инвестиция“, каза още експертът. Той допълни, че според условията, земеделският стопанин може да извърши дадена инвестиция, например закупуване на някакъв дълготраен актив, ремонт на наличната база и строителство на нови помещения за отглеждане на животни.

„След като инвестицията бъде направена, на база на разходо-оправдателни протоколи, се възстановява определен процент от извършените разходи“, поясни още Дончев.