Диана Ванчева

Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016-2018 г. бe утвърдена от правителството.

В нея са предвидени и обезщетения при унищожаване на заразени и контактни животни и продукти от тях.

Парите за изпълнението на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заразните болести и за изплащането на обезщетенията ще се осигуряват от републиканския бюджет и фонд "Земеделие".

Както е известно, поради географското си положение, България е постоянно застрашена от проникването на остри и хронични инфекции и зоонози чрез непрекъснатия трафик на хора, животни и транспортни средства през страната. От програмата обаче така и  не става ясно колко би могло евентуално това да струва на държавата и кой ще дава парите за поддържането на постоянно действаща система за профилактика и контрол срещу заразните болести, бързата диагностика и ефективната спешна борба при възникване на огнища на заболявания.

Иначе в програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози, както за България, така и за ЕС, които общо взето знаем, че можем да очакваме и при възникването на които настъпват значими здравни последици за хората и големи икономически щети на страната. Но това не успокоява животновъдите...