Екип на в. "Български фермер"

У нас започва кампанията по прибиране от тревните и ливадни площи на зелената маса за фураж. Особено актуални сега са машините от т.нар. Зелена линия. Една от световните марки в този сектор е на финландска компания ELHO, специализирана в производството на висококачествена "зелена" техника като косачки, мулчери, машини за фолиране на бали, сламорежещи машини, сеноразстилащи и сеносъбиращи машини и прикачни силажокомбайни. От 2014 година фирма Лидер Консултинг представя на българския пазар продуктите на компанията. Едно от най-разнообразните като работен капацитет и опции е портфолиото от ДИСКОВИ КОСАЧКИ.

ELHO произвежда навесни и прикачни косачки с работни ширини от 2 до 10,5 метра, с възможност за регулиране на височината на косене и ширината на откоса и възможност за странично изхвърляне на откоса. Фирмата предлага на потребителите всички функции за прецизиране процеса на косене, в зависимост от нуждите и терена. Косачките, както и всички останали машини на марката, са от най-висок клас на качество и здравина, доказали се през годините в суровите и каменисти скандинавски условия.

Те съчетават в себе си надеждност и висока производителност като същевременно са изключително непретенциозни за поддръжка и лесни за експлоатация. Почти всички модели са оборудвани с патентована от фирмата СИСТЕМА ЗА КОПИРАНЕ НА ТЕРЕНА, която олекотява режещия блок над мястото на косене и позволява на протекторите под режещите елементи да се движат по повърхността плавно и гладко, предпазвайки машината от препятствия, а откоса- от нежелано замърсяване. Системата се базира на газов амортисьор, чието налягане и съответно степен на пружиниране, могат да се регулират в зависимост от релефа и чистотата на полето.

Освен обикновени косачки, се предлагат и много варианти с монтирани валцови или палцови кондиционери

Валцовите кондиционери се препоръчват при косене на бобови култури, при които хранителната стойност се съдържа главно в листата.

Те представляват 2 валяка от профилирана гума /полиуретан/, които припукват стъблата на растенията като същевременно валяците не се докосват пряко и не нарушават целостта на листата.

Това спомага за по-бързото съхнене на откоса с до 36%, като същевременно запазва напълно хранителните качества на фуража.

Палцовите кондиционери от своя страна обработват листата- нежно премахват восъчния налеп, отново увеличавайки скоростта на съхнене.

Една от първите внесени в България през пролетта на 2015 година косачки е ELHO ARROW 3200 PR

Моделът е прикачен, с работна ширина 3.2 м., с 8 режещи диска с двойно заострени ножове, работещи с 3100 оборота/мин. Той е оборудван със система за копиране на терена и валцов кондиционер, тъй като основното му предназначение е косене на люцерна. Всяка двойка режещи дискове работи в срещуположна посока, което прави двуострите ножове взаимозаменяеми в случай на износване от едната страна. Оптималният дизайн на дисковите протектори осигурява изключително спретнат и чист откос. Самите дискове са защитени и чрез предпазен болт, който се къса, оставяйки диска да се върти свободно в случай на опасно натоварване на диска(напр. при посрещане на камъни).

Едно от предимствата на този модел е фабричната двойна скоростна кутия даваща възможност чрез съвсем елементарно обръщане да се променя работната скорост на силоотводния вал между 540 и 1000 об./мин. за да може косачката да работи както с по-нови, така и с по-стари модели трактори. Изискването за мощност на теглещия трактор е около 120 к.с., а нормалната работна скорост може да достигне до 15 км/ч (около 45 дка/час) в зависимост от условията на терена.

Компанията предлага аналогични модели, оборудвани с валцови кондиционери с различни работни капацитети- прикачни с работни ширини 2.4 и 3.2 метра, навесни с работни ширини 2.4, 2.8 и 3.2 метра и за предно окачване с работни ширини 2.8 и 3.2 метра. Освен оборудвани с кондиционери, компанията предлага и голямо разнообразие от чисти навесни дискови косачки с различни работни ширини- 2.0, 2.4, 2.8, 3.2 и 3.7 метра, както и за предно окачване, работещи на 3.0 и 3.2 метра.

Авангардни решения

За по-големи производства, фирма ELHO е разработила сложни системи с големи работни ширини. Една от тях е ELHO ARROW NK 10500 - така наречената "пеперуда", с регулируема работна ширина от 9.4 до 10.5 метра. Тази високопроизводителна косачка е оборудвана с напълно автоматизирана GPS система за контрол на управлението, както и на системата за копиране на терена. Всяка една функция е достъпна за водача благодарение на функционалния и същевременно лесен за употреба контролен терминал в кабината на трактора.

Модерната GPS система контролира налягането на системата за копиране на терена и асистира при завиване и наклон. С едно натискане на бутон, предният косящ блок се повдига при преминаване през синори, а GPS системата автоматично прибира задните косачки в точния момент. Машината има и изградена система за безопасност, която предотвратява повреди- определени елементи от машината са свързани с контролния терминал и операторът своевременно получава сигнализация в случай на повреда или опасност- например, при прегряване на скоростната кутия и др. Компанията предлага и два аналогични варианта с работни ширини до 9.0 и до 10.5 метра, оборудвани с палцови кондиционери.

Описаните до тук модели са част и от портфолиото на известната плевенска фирма ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ, вносител на филандските косачки. Те далеч не изчерпват разнообразието от възможни варианти- компанията се е погрижила да предлага подходящ продукт за всеки размер и вид стопанство. Поради тази причина при избора на машина с всеки фермер се провежда индивидуално интервю, за да се определи оптималния вариант по отношение на производителност и оборудване според нуждите на конкретното стопанство, ни съобщиха от офиса на българския представител на ELHO.