Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време.

През периода се прогнозират значителни валежи и увеличение на почвените влагозапаси в южните райони на страната.

Падналите валежи през второто и в началото на третото десетдневие на април бяха неравномерно разпределени.

На места в Северна България те надвишиха 30-40л/м2 (Видин, Враца, Плевен, Свищов, Русе, Шумен).

В част от източните и южните райони сумата от валежите бе под 10л/м2, а на отделни места нивото на почвените влагозапаси в 50см. слой - необичайно ниско за сезона, под 50% от ППВ (агростанция Любимец).

На много места в Южна България падналите градушки и слани (Драгоман, Карнобат) нанесоха сериозни щети на земеделските култури. В агростанция Ямбол са констатирани повреди от градушка по овощните култури (ябълка, слива, череша) - 30% унищожени листа. В района на Драгоман сланата унищожи напълно листа на ореха и частично на част от лозите.

В началото на следващия период развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при поднормени температури.

На места отново се очакват слани, което трябва да се има в предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад.

В края на април и началото на май се очаква подобрение на топлинните условия и ускоряване темповете на развитие при земеделските култури.

При пшеницата и ечемика във високите полета ще се наблюдава фаза вретенене и преход от вретенене към изкласяване.

В полските райони при посевите ще преобладава фаза изкласяване.

На места в Дунавската равнина и в Южна България при зимните житни култури ще протича и фаза цъфтеж. При засетите посеви със слънчоглед и царевица, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдава поникване и листообразуване. При градинския грах ще протича фаза цъфтеж.

През периода очакваните валежи на много места в страната ще възпрепятстват провеждането на някои от сезонните полски работи; предсеитбените обработки, приключване сеитбата на слънчогледа, сеитбата на царевица за зърно и на топлолюбивите пролетни култури (фасул, дини, пъпеши и др.).