За по-малко от седмица 5 огнища на нодуларен дерматит обявиха ветеринарните власти в област Благоевград, като поредните положителни проби са от ферма в петричкото село Марикостиново. Единични и масови случаи на заразяване бяха констатирани в Гоце Делчев, Хаджидимово и Сандански, съобщи БНР.

До момента са евтаназирани 16 крави, а днес ще бъдат умъртвени всички животни от ферми в санданското село Черешница и петричкото Марикостиново, където общият им брой е 130.

Днес се очакват резултатите от още две проби, взети в Сатовча. Животновъдите в областта са изключително притеснени от бързото разпространение на заразното заболяване. По-рано ветеринарните лекари предупредиха, че наличието на две големи реки в областта Места и Струма благоприятстват пренасянето на болестта.

Също днес се очаква да пристигнат първите ваксини в областната дирекция на агенцията по безопасност на храните, обясни доктор Атанас Григоров. Изготвен е график, по който ще се извършва ваксинирането на клинично здравите животни, като първо ще се работи в граничните общини- Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сандански и Петрич.