Когато му дойде времето ще обясним за всяка операция поотделно, за ползите, но и за вредите, които понякога се появяват
Чрез филизене, колтучене, прищипване и кършене се премахват излишните леторасти, за да се подобри растежът и плододаването на лозата.
Филизенето се прави около средата на май, когато вече има реси и леторастите са достигнали около 15-20 см дължина. Премахват се по-слабите и безплодните. Когато се формират младите лози филизенето е задължително.
Плододаващите се филизат след появата на ресата.
С прищипването се премахва върхът на летораста с едно или две недоразвити листенца. Така за известно време се прекратява растежът му и хранителните вещества се насочват към ресата. Прищипването спира изресявянето.
Операцията се извършва 4-5 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са винените сортове Ркацители, Саперави, Червен мискет, Врачански мискет, Тамянка, а от десертните Хамбургски мискет и Бяло без семе. Не се прищипват слаби лози.
Чрез кършенето се премахват растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа. Кършат се силни лози, за да се избегне изресяването. Тази операция подобрява огряването и проветряването на гроздовете, те узряват по-добре, а лозата по-рядко страда от сиво гниене.
Сортове, склонни към изресяване, се кършат преди началото на цъфтежа, а останалите - в началото на зреенето.
Премахването на страничните леторасти се нарича колтучене. Прави се само при силно развити плододаващи лози на сортове с големи листа, които засенчват гроздето.
Коментари