Продължават пръсканията на овощните дръвчета, за да се опазят плодовете от икономически най-важните вредители.

При ябълката и крушата се третира срещу струпясване, а при ябълката и срещу брашнеста мана.

През периода от формиране до наедряване на завръзите до големина на орех пръсканията трябва да се извършват през интервал от 8-10 дни. При благоприятни условия (хладно и влажно време) за развитие на причинителя на струпясването и провеждане на ненавременна или редуцирана растителна защита повредите по плодовете могат да достигнат до 90-95%. При сортовете ябълки, чувствителни на брашнеста мана, се препоръчват фунгициди, ефикасни срещу двете болести: скор 250ЕК - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2%.

Срещу най-важните неприятели по семковите овошки - ябълков плодов червей, кръгломиниращ молец, листогризещи гъсеници, листни въшки, акари и др., трябва да се извърши пръскане.

Срещу източния плодов червей и прасковения клонков също се налага третиране, като се използват подходящи инсектициди.

Внимание при черешите!

В края на април - началото на май при средноранните и късните сортове череши започва да вреди черешовата муха. Първото третиране срещу този неприятел трябва да се извърши, когато плодовете започнат слабо да порозовяват.

Могат да се използват следните инсектициди: калипсо 480СК - 0,02%, вазтак нов 100ЕК - 0,012%, суми алфа 5ЕК - 0,012%, децис 2.5ЕК - 0,03% и др.

При късните сортове череши третирането се повтаря след 8-10 дни.

При ягодоплодните култури

В ягодовата леха

Ако ягодите са засадени директно върху почвената повърхност, трябва редовно да ги поливате и окопавате. След започване на цъфтежа е препоръчително да се застеле слама под ягодовите растения. По този начин се предотвратява допирът на плодовете до почвата и те се предпазват от гниене.

В редовете с малини

Редовно отстранявайте плевелите около малиновите растения. Препоръчително е да ги привържете към някаква опора, за да не се прекършат от тежестта на плодовете.

За да стимулирате цъфтежа, може да ги подхраните с гранулирани или течни торове.