Пръстенотворката вече е неприятел, разпространен навсякъде у нас. Гъсениците й повреждат всички овощни дървета и много горски, предпочитат ябълката, но навестяват и лозите.

Възрастните насекоми са сравнително дребни пеперуди - жълто-канелени на цвят.

Гъсеницата е най-разпознаваема - шарена до неузнаваемост

Надлъжно по средата на тялото преминава белезникава ивица, до нея от двете й страни по една плътна оранжева, а след нея червеникава и прекъсната оранжева линия. Странично на тялото е разположена по една широка синя лента. Цялото тяло е покрито с редки кафяви космици.

Напролет със затопляне на времето, обикновено при силното набъбване на пъпките гъсениците излизат по леторастите.

Нагризват набъбналите пъпки и развиващите се листа. Характерно за пръстенотворката е задружният живот на гъсениците - опредени в паяжинови гнезда, откъдето излизат да се хранят. Това става предимно през нощта, а през деня най-често се събират на големи групи, оплетети в паяжина.

Когато се справят с листната маса на едно дърво, те преминават върху други съседни или близки растения, а час в края на май или началото на юни си опридат на различни места пашкули и какавидират. Какавидният стадий трае около една седмица. Пеперудите излитат предимно през нощта. Летят през юни и юли. Една женска снася около 30 яйца.

Борбата с неприятеля

За пръстенотворката е важно още през невегетационния период да се правят обследвания в градините и лозята, които са застрашени от нападение, защото неприятелят е забелязан при съседите или през предходната година. Яйчните купчинки се изрязват и изгарят.

През вегетацията борбата с пръстенотворката се води след излюпването на яйцата.

Може да се пръска с:

Вазтак 10 ЕК - 0,015% (1,5 мл/10 л вода)

Нуреле Д - 0,05% (5 мл/10 л вода)

Суми Алфа 5 ЕК - 0,02% (2 мл/10 л вода)

Релдан 40 ЕК - 0,1% (10 мл/10 л вода)

Дурсбан 4 ЕК - 0,15% (15 мл/10 л вода)