Грижите за пъдпъдъците не се различават съществено от тези за другите домашни птици - например пилета или патици. Дори при пъдпъдъците има предимства. Те достигат полова зрялост на възраст от 8 седмици и след тази възраст при добро хранене могат да произведат до 300 яйца.

Тънкости при отглеждането

То включва две основни цели - производство на яйца и месо. В този случай, за разлика от пилетата, пъдпъдъците практически са разделени на групи (за месо и за яйца). Първо, птиците, използвани за производство на яйца, след интензивен период на снасяне започват да се угояват за клане. Ето защо целият процес на отглеждане може да се раздели на 3 етапа:

отглеждане на пилетата до 35-дневна възраст;

период на интензивно производство на яйца;

угояване на пъдпъдъците за месо.

Яйцеснасянето започва на възраст от 35-40 дни и трае една година. През този период едно пиле може да снесе 250-300 яйца. Ако птицата е била първоначално отглеждана за месо, след това тя отива за клане на възраст от 55-60 дни с тегло около 120 грама.

Отглеждането е клетъчно

Както показва практиката, това е по-лесно и по-изгодно. Щом навършат 30-дневна възраст, пъдпъдъците се разделят в различни клетки. Едните отиват за угояване - и женски, и мъжки. Младите женски - за яйцеснасяне и последващо потомство.

Чифтосването

Женските се поставят в клетка на мъжките веднъж на 3 дни в продължение на 15-20 минути.

Но за да постигнете оптимални резултати и в двете направления - яйца и месо, трябва да осигурите на птиците подходящи условия, близки до естествената им среда на обитание:

Изкуствено осветление

То не трябва да бъде много ярко, защото птиците стават неспокойни. Светлината трябва да е приглушена, но не по-малко от 15 часа, за да се поддържа добра производителност. Оптимално яйцеснасяне се постига за 18 часа светлина и след това 2 часа тъмнина.

Добра вентилация

Добре е да знаете, че 1 килограм живи птици се нуждаят 1,5 кубически метра въздух на час (през лятото - 5 куб. м). Това се дължи на повишената им обмяна.

Отопление

Температурата е едно от най-важните изисквания при пъдпъдъците. Оптималната температура е между плюс 10 и плюс 18 градуса. Не бива температурата да пада под тези стойности. Ако не можете да осигурите постоянна отоплителна система, трябва да разполагате с преносими ел. нагреватели.

Висока влажност на въздуха

Нормативите в това отношение също са свързани с естествените условия на живот на пъдпъдъците - в гората с гъста растителност. А там влажността е доста висока. Ето защо в помещението, в което ги отглеждате, трябва да поддържате на 60-70% влажност. Специалистите препоръчват да се използва и спрей за пулверизиране на вода за овлажняване на въздуха.

Предимства при отглеждането

Птиците могат да се размножават на малка територия. Както вече стана ясно, най-подходящият начин е клетъчна батерия. Например, в една малка стая 2х2 метра и височина от 1,8 метра може успешно да се отглеждат около 400 пъдпъдъка. Още повече, че малката стая лесно може да се затопли до нужните градуси и да се проветри.