Много красиво и с високи декоративни качества растение, което образува прави голи стъбла с височина около един метър. Има много добре разклонено и дебело коренище, разположено хоризонтално или косо в почвата. Има много красиви цветя за зацветяване на градини и дворове и това е едно от тях.

Листата на този вид са мечовидни по форма с големи размери. Има два вида листа - приосновни, които са разположени и наредени в два реда и са разположени в ена плоскост, имат влагалище, и стъблени листа, които са линейни или продълговато линейни по форма. Тези особености го правят предпочитан вид за засаждане на цветни групи в градини и паркове.

Цветовете на германската перуника са разположени на върха на изправеното стъбло, като са обагрени в синьовиолетово, но има и множество други култивирани и хибридни форми с различна багра на цветовете. Те се ценят в озеленяването и са използвани изключително много в проектирането и изграждането на зелени площи, на дворове, градини и паркове, занаправата на алпинеум, скален кът и др.

Красива и лечебна

Перуниката цъфти през месеците април и май. Плодът на този вид представлява тригнездна кутийка, която е с много на брой сплеснати и ръбести семена. Това растение, освен голямото си приложение в озеленяването и ландшафтната архитектура на зелените площи в цялата ни страна, има и лечебни свойства и се използва като лек в народната ни медицина.

Тази билка действа болкоуспокояващо и отхрачващо, като се прилага при кашлици, бронхити, стомашни болки и неразположения, чернодробни болки, при задух и зъбобол и други.

Лечебните и свойства се крият в коренищата на този вид. Те трябва да се събират от 2-3 годишни растения, които трябва да се берат през пролетния сезон, месеците април и май или през есента от септември до декември.

Полезни свойства:

След като бъдат извадени коренищата, трябва да бъдат добре измити и обелени, след което се поставят на сянка или в сушилня до 30 градуса да бъдат изсушени, много е важно да има добра вентилация при сушенето.

Изсушените вече коренища имат жълтеникаво-бял цвят и са членести.

Имат много приятен аромат на теменуга и сладникав, слузест вкус. След като са изсушени вече коренищата, те трябва да бъдат съхранени в торби, като допустимата влажност впомещението, където те ще се съхраняват, не трябва да превишава 11%.

В перуниката се съдържат множество дъбилни вещества, етерично масло, органични киселини, смоли, слузни вещества и други, които са много полезни за човешкия организъм.