Въпрос:

Тази година дюлята ми цъфтя много малко. По листата отначало се появиха светлокафеникави петна, които нараснаха и обхванаха целия лист. По дръвчето има много малко образувани завръзи. Лошите климатични условия ли са причината за това, или има и друг проблем?

Отговор:

Със сигурност лошото време в периода на цъфтежа ще окаже влияние върху по-малкото образувани завръзи, а съответно и плодове.

В този случай обаче има и друг проблем - болест. Симптомите, които сте наблюдавали, говорят недвусмислено за загиване на завръзите на дюлята.

Ще сте сигурни, че става въпрос за болестта, ако видите, че заразата продължи по младите леторасли, по които се появява некроза.

При влажно време нападнатите части се покриват със сиво-синя плесен.

Химичната борба е успешна, ако се прилага пръскане: преди цъфтеж, по време на цъфтеж и след прецъфтяване.

Препоръчително е да се използват медни средства - бордолезов разтвор - 1% и др., които са подходящи за предпазно пръскане. За борба може да се използва и топсин М 70 ВП - 0,1%.

Дръвчетата имат нужда от калций

Калцият е елемент, който е изключително нужен на овощните дръвчета. При него има една особеност, която не се знае от начинаещите овощари. А именно, че калцият няма способността да се придвижва от по-старите органи към младите. Вследствие на това се проявява дефицит в нарастващите части - младите листа и растежните точки на стъблата и корените.

Недостигът на калций най-често се изразява в хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листните дръжки, слаб растеж на растенията и на корените и др.

Най-лесно липсата на калций може да коригира чрез листно подхранване на дръвчетата. На пазара се предлагат специализирани листни торове, които са с повишено съдържание на елемента калций.

Освен това калциевото торене подпомага и намалява риска от горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива и др.