Рисковите групи свине позволяват да бъдат определени максималните изисквания при отглеждането на цялото поголовие. Те първи показват, че определени неща изискват подобрение. Ако в рисковите групи всичко е наред, то и при другите свине няма да има отклонения. Такива рискови групи образуват ремонтните женски прасета и свинете майки, на които им е трудно да стават и лягат.

Младите женски прасета лежат на най-лошите места и по-възрастните свине редовно ги прогонват от най-хубавите. Вследствие на това те по-малко почиват, въпреки че те имат много да се учат и им е необходимо да задоволяват потребностите на своя развиващ се организъм.
Затова младите женски прасета трябва да се обособят в отделна група, тъй като по този начин им се създава по-безопасна среда на отглеждане. Най-големите рискове при тях са свързани с копитатата им и лошото физическо развитие.

При първескините стресът трябва да бъде сведен до минимум, особено след осеменяването им и непосредствено преди и след опрасването. В тези периоди те трябва да бъдат изолирани и контактите им с непознати хора трябва да бъдат сведени до минимум. Специалистите съветват те да се адаптират към родилния бокс.