Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След необичайно високите за сезона температури с максимални стойности достигнали на места до 31-32?С (Враца, Монтана, Кнежа, Ловеч, Велико Търново, Пловдив, Бургас) през следващия седемдневен период се прогнозира захлаждане и нормализиране на топлинните условия.

Очакваните валежи в началото и през втората половина от периода, на места интензивни, ще увеличат съдържанието на продуктивна влага в горните почвени слоеве, ще подобрят условията за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите пролетни култури. През следващия период при ранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик) ще протича листообразуване.

При градинския грах в южните райони ще се наблюдава формиране на съцветие и цъфтеж. При слънчогледа, в зависимост от сеитбените дати, ще протича поникване и листообразуване (1-2-ри лист). При царевицата ще преобладава фаза поникване.

През периода при пшеницата и ечемика във високите полета ще протича вретенене, а в полските райони - преход от вретенене към изкласяване и изкласяване. В края на периода при посевите в част от Дунавската равнина и в южните райони ще се наблюдава и цъфтеж. При рапицата ще протича масово цъфтеж.

Валежите през периода ще възпрепятстват някои сезонни полски работи; предсеитбени обработки, сеитбата на царевица за зърно, приключване сеитбата на слънчогледа, третиране с хербициди на конкурентната плевена растителност. По-подходящи условия за следцъфтежните пръскания при овошките срещу редица патогени; ранно кафяво гниене - Monilia laxa, сачмянка по костилковите видове - Stigmina carpophila, струпясване по ябълката (Venturia inaequealis) и крушата (Venturia inaequealis) и др. ще има в началото на третото десетдневие на април.

При ягодата ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, през която протичат масовите заразявания със сиво гниене (Botrytis cinerea). За да бъде ефективна борбата срещу сивото гниене се препоръчва третиране в началото на цъфтежа, по време на масовия цъфтеж и в края на цъфтежа.