Ако прибавите и факта бърз растеж, тогава няма да намерите по-добро за висящи кошници растение. При цялата си нежност растения като санвиталията, калибрахоето и диасцията бързо образуват плътни топки за една година. А на сенчести участъци новосъздаденият сорт бегония Bonfire направо ще "избухне" в цветове.

Лобелията и диасцията изглеждат великолепно не само във висящи кошници, но и в саксии - на етажерки и лавици, и могат да се използват като декоративен елемент в градината.

Характерна особеност на тези дребноцветни растения е, че при прецъфтяване изсъхналите листа падат от кошницата и се заменят с нови. Това значително облекчава грижите по тях.

Във всяка кошница с диаметър 25 см можете да засадите от три до пет растения в зависимост от вида и сорта им.

Грижите по тях се свеждат до редовно поливане и ежеседмично подхранване. Най-съвременното решение за поливането на растенията във висящи кошници са специалните съдове, които имат вградени съдове за вода.

СЪВЕТИ

Годецията, ралицата, лаватерата, лобуларията, нигелата, многостеблената хризантема и ешолцията са сред най-използваните видове едногодишни цветя. Със засяването им трябва да приключите до края на месеца.

В средата на май засейте на постоянно място в лехата латинката, слънчогледа, декоративната тиква. Предвидете и някакво укритие, ако случайно температурите паднат много надолу, за да не измръзнат растенията.

При засъхване на почвата, ако няма дъждове, поливайте цветните луковични растения като зюмбюли, нарциси, лалета, а също така и прецъфтелите минзухари и дребнолуковични растения. За да развият нормални луковици, всички те се нуждаят от много влага в продължение на две седмици след прецъфтяването им.

През месеца не по-малко от два пъти подхранете всички многогодишни цветни растения, а също така и декоративните рози и храсти, с торове с високо съдържание на азот. Именно този хранителен елемент повече от всеки друг им е необходим в началото на вегетацията. При подхранването на луковичните добавете и калиев сулфат. Тези минерални торове се разпръскват по повърхността на влажната почва и след това се заравят с помощта на мотичка или гребло.