Невен, кученца, агератум, петунии, богородички, калдъръмче, пламъчета, цинии, петльов гребен, дребноцветни хризантеми, флокс, лобелия, кохия, газания, латинки, годеции, нискорастящ ароматен тютюн, дребни гергини.

От двегодишните растения най-подходящи са теменужките и маргаритките.

Ако имате възможност да поставите и въженца, които да играят ролята на опори, тогава можете да си засадите и кобея, циганчета, ароматен грах, декоративен фасул, тунбергия. Многогодишните виещи се растения, които могат да се използват, са клематисът, розите и др.

Великолепно украшение на слънчевия балкон са стайната бегония, копривката и мушкатото. Те могат да се съхраняват в дома и отново да излязат навън през следващата година.

Почвата в саксиите и сандъчетата трябва да се мулчира с торф, за да не изсъхва бързо.

Ако ще отглеждате висящи растения в кошници (петуния, лобелия, латинка и др.), използвайте лек дренаж и лека почвена смес, за да не е много тежко на конструкцията.

Внимателните грижи за балконската градина ще бъдат щедро възнаградени с пищен цъфтеж, приказни аромати и буйна зеленина.

ВАЖНО

През май повечето растения влизат в период на бурно развитие, когато се появява основната маса листа, завързват пъпки, разпукват се цветовете. За доброто развитие на растенията са нужни много хранителни вещества. Пищно цъфтящите и бързо развиващите се растения обикновено се подхранват един път в седмицата, развиващите се с умерена “скорост” - един път на две седмици. Бавно растящите трябва да се подхранват един път на 3-4 седмици. На пазара могат да се намерят най-различни торове, в това число специални за цитрусови, за азалии, бегонии, рози и др. Преди да се подхранят растенията, трябва да прочетете внимателно указанието на опаковката.

В цветните саксии или сандъчета често се засаждат нискорастящи гергини. Най-добре е да купите ранно цъфтящи сортове, които са предназначени за отглеждане в контейнери. Гергините се нуждаят от обилно поливане, но трябва да се има предвид, че при излишък на вода страдат от болестта сиво гниене. Гергините се нуждаят и от добро хранене: всяка седмица добавяйте във водата за поливане торове за цветя в указаните на опаковката дози.