Малината плододава на издънки, които са на две години, т.е. през първата те израстват, а през втората образуват плодове. Резитбата на този ягодоплоден вид има значение, за да може растенията да растат и да се развиват нормално.

По принцип при малината, както и къпината, издънките, които са дали плодове, се изрязват през есента. Освен това се премахват клонките, които видимо са болни или счупени. Също така се режат и някои издънки, когато са изкарали прекалено много.

Не бива да се прекалява с резитбата на новите издънки обаче, тъй като е възможно зимата да е студена и да има измръзване. Ето защо основната резитба на новите издънки трябва да направи пролетта, но след като преминат късните пролетни слани.

Ориентировъчно:

Най-често малините се отглеждат в непрекъснати редове. Издънките се прореждат на 10-15 см, с което се осигуряват от 10 до 16-20 броя на линеен метър.

Резитбата:

Издънки се съкращават в зависимост от растежната им сила. Обикновено се реже 15-20 см от връхната част, където пъпките са слабо развити, като общата дължина да остане 1,70-1,80 м.